Cum iti dai seama daca cel mic are ADHD sau este pur si simplu neascultator?

Publicat pe 15.09.2010 la 12:06 Actualizat pe 15.09.2010 la 14:43

ADHD este o tulburare de comportament ce afecteaza in special copiii, ea manifestandu-se in special prin incapacitatea acestora de a se concentra pe o anumita activitate. Exista cateva caracteristici dupa care poti recunoaste un copil care nu este doar extrem de energic, ci are ADHD. Iar motivul pentru care nu reuseste sa se concentreze la scoala nu tine de lene sau obraznicie, ci de o boala care poate reprezenta o problema, sau il poate ajuta, in functie de cum este privita :

- atentia selectiva: copilul se concentreaza asupra unui lucru doar cand il intereseaza in mod deosebit

- distragerea: probleme in mentinerea atentiei, in aspecial asupra lucrurilor carora el nu le vede importanta

- impulsivitatea: clasica atitudine “el actioneaza, fara sa gandeasca”

- hiperactivitatea: pare a fi mereu agitat, este genul de copil care nu sta locului deloc

Pastreaza un jurnal al acestor patru caracteristici si observa daca exista modificari in timp. Daca este vorba doar de obraznicie, vei observa o imbunatatire a comportamentului sau pe masura ce se obisnuieste cu rutina scolara. Pe de alta parte, ADHD, lasat nediagnosticat si netratat se poate inrautati in timp, avand ca rezultat un copil ce are o atitudine negativa fata de invatat.

Aceasta boala, cu sau fara hiperactivitate este o colectie de trasaturi de trasaturi care reflecta temperamentul neurologic, innascut. Pe langa trasaturile de caracter asociate cu ADD, exista si cateva care pot fi considerate pozitive. In functie de cum sunt percepute si modelate, acestea pot lucra in avantajul sau dezavantajul copilului.

Nu trebuie concluzionat faptul ca cei care au ADHD nu isi pot pastra atentia. Mai degraba, problema este legata de atentia selectiva. Ei pot intr-o stare maxima de concentrare in care toata atentia lor este dedicata total anumitor lucruri care le fac reala placere, cum ar fi un joc video. Dar daca le oferi o sarcina care nu li se pare relevanta, ei se vor inchide in ei si vor refuza sa ii acorde timpul necesar. Temele pentru scoala le par de cele mai multe ori triviale, de aceea nu vor sa se concentreze asupra lor.

Boala ca un plus de personalitate

ADD nu reprezinta un deficit, ci o diferentiere. Incearca sa impletesti cerintele scolare cu stilul individual al copilului tau. Daca temele i se par plicticoase, fa-le sa para mai interesante, mai jucause, prin care sa devina relevante pentru el. Daca istoria i se pare plictisitoare, incearca sa faceti impreuna mici scenete, in care sa interpretati diferiti eroi, prin care totul sa i se para o distractie.

Ajuta de asemenea sa fragmentati temele, introducand suficiente pauza intre sarcinile indeplinite. In cele cateva minute dintre doua exercitii, el poate canta la un instrument muzical sau poate dansa sau orice alta activitate care il pune in miscare si ii consuma din energie. Nu pierde din vedere faptul ca ADHD presupune si multa creativitate, energie si spontaneitate. Ei sunt de cele mai multe ori copii foarte inteligenti si curiosi.

foto: www.open2.net

În articolul

Cum iti dai seama daca cel mic are ADHD sau este pur si simplu neascultator?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x