Cum sa culci copilul fara scandal
Publicat pe 15.05.2011 la 12:09
Unul din motivele zilnice de cearta din multe familii este momentul stresant din fiecare seara, cand trebuie sa culci copilul. Deseori este si cel mai epuizant conflict.
Parintii stiu ca un copil are nevoie de minim 9 ore de somn si isi pierd rabdarea cand acesta nu doreste sa se culce desi ora e demult trecuta de una rezonabila. Mai mult, statisticile recomanda ca un copil intre 7 - 12 ani sa doarma minim 9 ore pe noapte, iar copiii mai mici si mai mult. Cu toate astea, razboiul e in toi seara de seara, intre parinti, intre parinte si copil. Un baietel de 8 ani i-a spus tatalui lui intr-o seara, dupa o jumatate de ora de negocieri, amenintari, manipulari ca sa se duca la culcare: „Tata, problema este ca tu nu intelegi copiii. Copiilor nu le place sa se duca la culcare".
Copilul avea dreptate. Pentru un copil, a se duce la culcare semnifica un sfarsit: de zi, de joaca, de program, de ciclu de viata. Lor nu le place acest lucru si nu privesc odihna cu ochii rationali ai unui adult obosit care abia asteapta contactul cu patul ca sa isi incarce bateriile. Conform parenthood.com, cercetarile conflictelor dintre parinti si copii arata ca in majoritatea familiilor exista certuri legate de culcatul copilului.
De fapt, dupa certurile starnite de treburile casnice, cine ce sa faca si cand, dar si cele cauzate de rivalitatea dintre frati, discutiile despre momentul cand trebuie culcat copilul sunt pe locul 3 in topul conflictelor zilnice din familii. 45% la suta din familiile intervievate au certuri pe acest subiect de cateva ori pe saptamana, iar 85% cel putin o data pe luna.
Cum sa intelegem crizele copiilor din preajma orei de culcare
Psihologii stiu de ani de zile ca, in general, conflictele dintre parinti si copii traverseaza un ciclu: ele sunt mai frecvente inainte de masa de pranz, in preajma somnului de dupa-amiaza, seara, la masa, si la culcare. Cei ce supravegheaza copiii in crese si gradinite stiu ca cei mici sunt mai inclinati catre conflicte si caderi emotionale chiar inainte de momentele de culcare.
Dar copiii nu sunt doar dificili, cum spun adultii despre ei. Acum stim faptul ca hormonii de stress sunt la cel mai inalt nivel in aceste momente ale zilei, cand copiii sunt obositi sau cand nivelul de zahar din sangele lor este scazut. Acesti hormoni ai stressului afecteaza capacitatea copiilor de a coopera si socializa, asa cum ne afecteaza si pe noi.
Seara tarziu, atat parintii cat si copiii au rezerve scazute de rabdare si capacitatea de a coopera. Hormonii de stress acumulati peste zi, fie ca ne dam seama de asta sau nu, ne afecteaza tonul, atitudinea si nu mai manifestam aceeasi rabdare din timpul zilei. Pe masura ce ziua se termina si se apropie ora de culcare, realizam cate treburi casnice au ramas (iar) nerezolvate din lipsa de timp, vedem sosete murdare lasate in te miri ce colt al casei si asa apare „ora vrajitoarei" cand ne suprindem ca ne certam intre noi pentru orice: baia copilului, teme, spalatul dintilor lui si, evident, pentru ora la care se culca sau de ce nu se culca inca.
Multi parinti sunt deja victimele acestui moment delicat al zilei pentru ca ei sunt, la randul lor, foarte obositi cand trebuie sa isi culce copilul. In momentele acelea parca iti amintesti cinci lucruri pe care voiai sa le faci in acea zi si nu ai reusit. In zilele bune te amuzi pe marginea starilor tale si a incapatanarii copiilor; in zilele rele devii o acritura inflexibila care nu poate gestiona acel moment al culcarii copilului suficient de echilibrat si totul se termina cu clipe de tensiune in loc de cantecul de leagan binecunoscut.
Sunt teorii si teorii care par sa se bata cap in cap cu privire la cum e mai bine sa gestionam ora de culcare: fie sa lasam copilul „sa cada lat" si sa isi ceara singur drepturile naturale de odihna, fie sa tinem de un program care sa ii asigure portia de somn de minim 9 ore necesara pentru sanatatea si cresterea lui armonioasa. Indiferent ce varianta alegem, este important sa reusim sa gestionam momentul conflictual cand copilul opune rezistenta la binecunoscutele cuvinte „Hai la culcareeeeee!!".
6 feluri de a potoli conflictele de la culcare
1. Gestioneaza-ti propriul stress si propriile emotii inainte de a incepe programul de seara al copilului. Te poti ocupa de copil si de toanele si impotrivirile si nesupunerile lui de la culcare mult mai eficient daca iti calmezi nervii si te linistesti inainte sa ii speli dintii si sa il duci la culcare.Poate ai nevoie de doar cateva minute sa stai singura intr-o camera linistita, doar ca sa respiri profund si sa eliberezi tensiunile psihice. Te poti gandi la o poveste pe care sa i-o spui sau citesti ca sa linistesti copilul si sa ii induci starea linistita de somn sau o anecdota care sa il stimuleze sa vrea sa se spele pe dinti. Constientizeaza ca si ei sunt la fel de obositi, deci irationali; foloseste o voce blanda si indruma-i cu miscari delicate. Cand iti calmezi propriile emotii, te poti ocupa mai bine de ale copilului.
2. Usureaza-i copilului tranzitia spre culcare. Daca il strigi sa vina la culcare numai pentru ca s-a facut ora de somn in timp ce el se joaca sau se uita la un program preferat, stresul schimbarii neasteptate si nedorite va provoca intotdeauna o reactie. Da-i in schimb mult timp de pregatire. Daca rutina de culcare este grabita si e plina de multe lucruri de facut, spalat pe dinti, pus pijamaua, baia, nevoia la toaleta, citit poveste, stins becul - calculeaza sa incepi mai devreme si „bifeaza" unele activitati din program la ore mai rezonabile. De exemplu ii poti cere copilului sa se spele pe dinti dupa masa de seara. In cazul copiilor mai mari, incurajeaza-i sa isi termine temele intotdeauna inainte de masa de seara.
3. Negociaza reguli cu copilul. Cand vezi ca te certi cu copilul zi de zi pe marginea aceluiasi subiect, acesta e semnul ca se impune introducerea unei reguli. Copiii respecta regulile mai usor atunci cand contribuie si ei la crearea lor. Copiii nu trebuie sa negocieze cate ore de somn trebuie sa aiba pe noapte, insa pot sa vina cu idei despre celelalte detalii practice. Au voie sa se culce mai tarziu in zilele de week-end (vineri si sambata) cand nu au gradi sau scoala a doua zi? Pot sa stea treji mai tarziu in seara in care e o ocazie speciala in familie daca promit ca a doua zi se vor culca dupa-amiaza? Isi pierd povestea de seara daca se misca cu incetinitorul prin ritualul serii? Implica copilul in crearea regulilor si el le va respecta mai atent. In egala masura il poti premia a doua zi daca respecta regula programului de seara.
4. Fa din camera lui un mediu cu adevarat propice pentru somn. Elimina din camera copilului distractiile care il pot tine departe de somn cum ar fi televizorul sau jucariile active, cu baterii, galagioase, mobile. Asigura-te ca in camera este liniste si intuneric. Creeaza-i o rutina relaxanta de somn. Nu ii da de mancare mult seara, ci ceva usor si calmant (evita carnea, prajelile, produsele ce il pot agita) si oricum nu bauturi sau produse pe baza de cofeina. Cand ii citesti o poveste sau ascultati o poveste audio, mintea i se linisteste si aseaza in fagasul sau.
5. Nu fiti rigizi intotdeauna. Programul de culcare intr-o familie este important atat pentru copii cat si pentru parinti. Stim ca somnul vine mai usor si corpul functioneaza mai bine cand exista un program regulat. Pe de alta parte, cate o exceptie de 15 minute cand si cand nu este un capat de tara. Cand copilul se duce la culcare, culca-te si tu sau cel putin simulati ca va culcati in camera voastra, altfel copilul are impresia ca el pierde ceva din distractie daca este singurul care se culca.
6. Somnul de dupa-amiaza, un dusman? Uneori, copiii care opun rezistenta la culcare o fac pentru ca au dormit dupa-amiaza si realmente ora la care tu vrei sa il culci ca sa prinda 9 ore de somn nu e compatibila cu ritmul lui biologic. Urmareste-i programul de somn de peste zi si regleaza-l in consecinta in functie de ce e mai important pentru voi: sa doarma dupa-amiaza sau sa se culce seara la o anumita ora fixa si nu mai tarziu decat atat.
Nu uita, copilul este mult mai putin capabil sa isi gestioneze emotiile, stresul si oboselile decat esti tu. Ei acum invata si cum sa isi organizeze timpul, sa accepte faptul ca nu le ajunge timpul pentru lucrurile placute pe care vor sa le faca seara acasa, sa faca fata schimbarilor rapide ale dorintelor si trupurilor lor si, nu in ultimul rand, cum sa se descurce in relatia cu tine, parintele.
Ghideaza-i pe acest drum. Daca au probleme cu ora culcarii, stai alaturi de ei si intreaba-i cum ati putea colabora ca sa nu mai fie asa stresat seara. Povesteste-i ce iti amintesti din copilaria ta sau sugereaza-i ce ar putea face ca sa ii fie mai usor. Obiectivul tau seara de seara nu este sa reusesti si azi sa stingi lumina si sa inchizi usa, ci sa faci din momentele culcarii un succes atat pentru el cat si pentru tine, saptamana viitoare, luna viitoare, anul viitor.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: popgadget.net