Cum sa impaci rolul de parinte cu cel de prieten al copilului tau
Publicat pe 19.08.2010 la 10:18 Actualizat pe 19.08.2010 la 12:54
O mama are o multitudine de roluri, de la cel de ocrotire, la cel de disciplinare. Iar undeva intre cele doua este si rolul de prietena. Cu toate acestea, poate fi dificil uneori sa gaseasca echilibrul intre a fi un parinte si o prietena buna.
Cand un copil este foarte mic, mama este cea care il protejeaza si care ii ofera tot ce are nevoie. El invata astfel sa se indrepte spre ea pentru a obtine raspunsuri la intrebari, sprijin si dragoste. Dar pe masura ce el creste, rolul mamei se schimba.
Pericolele de la varsta adolescentei
Multi adolescenti si preadolescenti pot sa isi priveasca parintii ca pe dusmanii lor. La urma urmei, parintii sunt cei care fac toate regulile si ii disciplineaza atunci cand copiii ar vrea sa isi largeasca orizonturile. Din aceasta cauza apar conflicte acasa, iar copiii devin secretosi in privinta prietenilor, intereselor si preocuparilor lor. Astfel de lucruri nu fac decat sa accentueze starea de neincredere care apare intre ei.
Din acest motiv, multe mame incearca sa se apropie de adolescentii lor, sperand ca astfel, acestia sa le vor face anumite confidente si lucrurile nu vor scapa de sub control. A incerca sa fii un parinte deschis ii poate ajuta sa abordezi altfel anumite probleme cum ar fi bautura, drogurile si viata sexuala. Cu toate acestea, adultii trebuie sa fie pregatiti de faptul ca ar putea afla lucruri pe care nu ar vrea sa le stie.
Desi a fi apropiat de copil poate fi intr-adevar foarte benefic in timpul perioadei de adolescenta, se poate intoarce impotriva adultului mai tarziu. Vor exista momente in care ii va fi greu sa il pedepseasca pe copil, din dorinta de a pastra prietenie acestuia. Mama ar putea de asemenea sa il descurajeze sa aiba prieteni de varsta sa, sa isi asume riscuri sau sa experimenteze lucruri noi. Cu alte cuvinte, ea ar putea incerca sa fie “totul” pentru copil, la fel cum era in perioada cand acesta era un bebelus.
Copiii trebuie lasati sa greseasca
Pentru a deveni adulti responsabili, copilul trebuie sa isi dezvolte increderea in sine, independenta si responsabilitatea, sa cunoasca ce inseamna sa greseasca si sa suporte consecintele. Daca o mama este prea mult o prietena, adolescentul ar putea sa nu aiba sansa de a trece printr-o perioada care i-ar fi benefica.
Trebuie sa obtii un echilibru
Asa copiii sa stie ca ei pot veni mereu la tine cu orice problema, intrebare sau situatie si ca ii vei asculta cu inima deschisa. Dar lasa-i sa stie ca rolul tau principal este acela de a le fi parinte si nu prieten. Daca incalca regulile, vor suporta consecintele.
Vei continua sa le oferi copiilor tai a structura, disciplina si stabilitate pana in punctul in care devin adulti. Si desi ar putea sa apara neintelegeri si provocari, a sti sa treci de la un rol la celalalt atunci cand este nevoie, ar putea sa ii ajute sa se dezvolte in adulti sanatosi si fericiti.
foto: http://www.munpl.org