Cum sa iti dai seama ca micutului tau ii apar primii dinti
Publicat pe 24.02.2011 la 20:51 Actualizat pe 24.02.2011 la 20:56
Unii bebelusi par sa nu aiba nicio problema, zambindu-ti larg, cu toti dintii, inca de la inceput, pe cand altii trebuie sa treaca prin saptamani si luni de durere pana la ivirea primului coltisor. Dintii reprezinta intotdeauna o problema, mai ales atunci cand trebuie sa strapunga gingia pentru a-si face aparitia.
In linii mari, procesul urmeaza modelul genetic mostenit de la parinti - daca mamei si tatalui le-au rasarit dintii devreme, cel mai probabil si copilului lor ii vor aparea dintii de lapte la fel de rapid.
Oricand s-ar hotari primul dinte sa apara (de obicei, in jur de sase luni), pana la doi ani si jumatate copilul ar putea sa-ti zambeasca frumos cu toti cei 20 de dintisori de lapte.
Pe acestia si-i va pastra pana in jurul varstei de sase ani, cand, rand pe rand, dintii de lapte incep sa fie inlocuiti de cei permanenti - proces care dureaza, de obicei, pana pe la 12 ani.
Simptomele ce insotesc eruptia dentara variaza de la iritabilitate si salivare abundenta, pana la febra sau alte simptome pe care le asociem de obicei cu raceala.
Este bine de stiut prin ce va trece copilul tau in perioada aparitiei dintilor.
Gingiile sunt iritate in perioada eruptiei, iar durerea este mai mare la primii dintisori aparuti si la molari, care au dimensiuni mai mari.
Saliva abundenta este unul dintre semnele ca se pregatesc pentru aparitia dintilor. Inarmati-va cu multe babetele, pe care sa le aveti la indemana!
Surplusul de saliva poate cauza uneori accese de tuse - consultati pediatrul, pentru a vedea daca este vorba doar de un efect secundar aparitiei dintilor.
FOTO: Hepta.ro