Cum sa iti protejezi copiii de rujeola, oreion si rubeola

Publicat pe 24.01.2011 la 21:53 Actualizat pe 27.01.2011 la 13:13

Luna aceasta, o prestigioasa revista medicala din Marea Britanie a pre­zen­tat rezultatul unei investigatii de sapte ani, care afirma ca studiul publi­cat in 1998, potrivit caruia ar exista o legatura cauzala intre vaccinarea MMR (care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei) si autism, este nu numai eronat din punct de vedere stiintific, ci, mai grav, o frauda deliberata.

De fapt, inca de anul trecut, revista medicala ce a pu­bli­­cat la vremea respectiva rezultatele studiului a retractat in mod oficial concluziile acestuia, iar principalului autor i-a fost retrasa licenta. Raul fu­se­­se insa facut, si consecintele lui sunt inca greu de estimat: numerosi parinti au refuzat sa isi mai vaccineze copiii cu acest vaccin si si-au pierdut increderea in siguranta vaccinurilor, in general, in onestitatea si in competenta celor care le recomanda.

In SUA, de exemplu, unde legislatia permite parintilor sa refuze vaccinarea copiilor, 12% dintre parinti refuza cel putin un vaccin si circa o treime intarzie deliberat vaccinarea. Situatii similare se intalnesc in Marea Britanie si in alte tari europene. Cea mai buna rata de vaccinare se inre­gis­trea­za in cazul vaccinurilor impotriva hepatitei B si poliomielitei (circa 83%) si cele mai scazute in cazul DTP (vaccin ce protejeaza impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive).

In Marea Britanie, rata de vaccinare cu MMR a scazut pentru doza a doua pana la alarmanta cifra de 70%. Cea mai mare rezistenta este totusi intampinata in cazul vaccinurilor noi, cum ar fi cele impotriva HPV, va­ri­celei si infectiei meningococice.

In aceste conditii nu este deloc surprinzator ca SUA s-au confruntat, anul trecut, cu o epidemie de tuse convulsiva fara precedent in ultimii 50 de ani, soldata cu 4.500 de im­bol­na­viri si 10 decese numai in California (statul cel mai afectat). Ceea ce face evenimentul si mai tra­gic este fap­tul ca victimele au fost nou-nascuti sub 3 luni, prea mici pentru vacci­na­re.

Tusea convulsiva da forme mai usoa­re de boala la adult sau la copilul ma­re, dar in cazul nou-nascutilor de­termina crize de tuse pana la sufocare, precum si pneumonie (in 10% dintre cazuri) sau encefalopatie (1/250 de cazuri). De asemenea, in SUA, Marea Britanie sau Germania a crescut nu­ma­rul cazurilor de rujeola, afectiune manifestata prin erup­tie febrila, care se poate complica insa cu laringita, bronsita, pneumonie sau encefalita. Specialistii avertizeaza ca o epidemie de poliomielita cu consecinte devastatoare poate fi posibila in urmatorii ani.

Din pacate, vaccinarea nu afec­tea­za doar sanatatea propriului copil (care, indiferent de opiniile parintilor, are dreptul la cea mai buna ingrijire medicala), ci si a celor din jur, prea mici pentru a fi vaccinati sau care prezinta contraindicatii in acest sens.

Vaccinarea a redus mult incidenta bolilor respective, extrem de contagioase, astfel incat exista mai putine informatii in randul parintilor in legatura cu gravitatea acestor mala­dii si numarul deceselor inregistrat inainte de vaccinare. In schimb, pe fon­dul lipsei de informatii, se vehi­cu­leaza numeroase date senzationale, neverificate stiintific, privind eficienta si siguranta vaccinurilor. Sunteti sfatuiti sa consultati medicul de familie asupra acestui aspect !

Citeste si Jurnalul National
Foto: .johnharveyphoto.com

În articolul

Cum sa iti protejezi copiii de rujeola, oreion si rubeola

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x