Cum sa-ti inveti copilul ce inseamna Pastele
Publicat pe 18.04.2011 la 19:19 Actualizat pe 22.04.2013 la 12:35
In cultura comerciala in care traim, este usor sa se piarda adevarata semnificatie a sarbatorii pascale de care ne apropiem. Mai ales pentru copiii mici, Pastele inseamna venirea iepurasului care ii aduce dulciuri, cadouri, jucarii sau hainute noi. Intre atatea mesaje comerciale care confisca semnificatia de baza a Sfintelor Sarbatori de Paste, este usor sa il pierdem pe Iisus Hristos si ce inseamna El pentru noi, oamenii, mai ales in Saptamana Patimilor si in zilele de bucurie ale Invierii.
Anul acesta, in loc sa punem accent pe iepurasii de ciocolata sau pe cadourile de Pasti, am putea sa combinam obisnuintele vietii noastre moderne cu a ne invata copiii cate putin din ce inseamna cu adevarat aceasta sarbatoare religioasa, considerata cea mai importanta din ortodoxie, Invierea lui Iisus. Intram in Saptamana Mare, Saptamana Patimilor, si este un bun prilej sa ii apropiem pe copiii nostri de Biserica si de Dumnezeu.
1. Povesteste copilului istoria si semnificatia Pastelui. Citeste-i din carti frumos colorate si ilustrate cum ar fi Biblia pentru copii. Vorbeste-i copilului despre Iisus, cine a fost El si ce inseamna pentru noi, oamenii, semnificatia mortii Lui.
2. Mergi cu copilul la biserica in Vinerea Mare si in ziua de Duminica Pastelui. Dedica cateva ore din zi comuniunii cu divinitatea, impregnand in copil starea de liniste si pace sufleteasca pe care crestinii o gasesc cand sunt mai aproape de Dumnezeu, mai ales in biserica.
3. Implica copilul la vopsitul oualor de Pasti si, in timp ce faceti acest lucru, vorbeste-i despre semnificatia acestui vopsit. De ce vopsim ouale in culoarea rosie de Pasti? Vorbeste-i despre suferinta lui Iisus pe cruce in Saptamana Patimilor, unde s-a nascut El, unde a copilarit, ce fapte miraculoase a facut pentru oameni, cat de bun era cu copiii, cum il iubeau acestia. Spune-i legenda inrosirii oualor: cum s-au inrosit ouale din cosul Mariei, maica lui Iisus, care plangea langa Fiul ei rastignit pe cruce atunci cand Lui ii curgea sangele crucificarii sale, iar sangele care a cazut pe oua le-a inrosit si din acest motiv vopsim ouale in culoarea rosie si in zilele noastre, ca sa marcam astfel suferinta lui Iisus.
4. Citeste-i copilului rugaciunile Tatal nostru si Crezul seara la culcare. Crezul il ajuta pe copil sa inteleaga cum a venit Iisus pe lume, patimile Sale si motivul pentru care El s-a inaltat la Cer. Cand te rogi impreuna cu copilul, invata-l si pe el sa ii multumeasca lui Iisus pentru ca a murit ca sa ne curete noua pacatele.
5. Pe masura ce ne apropiem de Vinerea Mare, povesteste copilului ultimele zile din viata lui Iisus pe pamant. Ajuta copilul sa inteleaga si sa constientizeze ca Domnul nostru Iisus Hristos a suferit si a murit pe cruce pentru a ne mantui (a ne salva). Sensibilizeaza copilul, vorbindu-i despre durerea Maicii Domnului care este alaturi de Fiul ei. Familiarizeaza-l pe copil cu denumirea atribuita lui Iisus: Mantuitor (Salvator).
6. Organizeaza diferite mici evenimente sau activitati in Saptamana Mare ca sa il ajuti pe copil sa invete ceea ce i-ai povestit si citit, dar prin propria sa experienta. Miercuri, in Saptamana Mare, ajuta-l pe copil sa scrie o scrisoare catre Iisus spunandu-i despre dorinta sa de a fi mai unit cu El pe durata Saptamanii Mari. In Joia Mare du-l la ceremonia de la biserica care comemoreaza Ultima Cina a lui Iisus. Mergeti si in Vinerea Mare la biserica cand se comemoreaza toate opririle lui Iisus pe Drumul Crucii. Sambata Neagra, cand Iisus era mort, este o zi buna pentru a ne gandi la importanta de a-L avea pe Iisus printre noi clipa de clipa, sa ne gandim si sa ne rugam la Fecioara Maria care a trait aceasta zi singura si in durere, apoi sa ne pregatim cu totii pentru marea bucurie a Invierii din Duminica Pastelui.
7. Ajuta copilul sa invete prohodul Invierii Domnului, ca sa il stie pentru seara de Inviere sau pentru a doua zi de Duminica: „Hristos a Inviat din morti, Cu moartea pe moarte calcand, Si celor din morminte, Viata daruindu-le".
8. Bucurati-va de sarbatoarea de Pasti impreuna, in familie, si reamintiti-va in fiecare clipa de faptul ca Mantuitorul ne-a binecuvantat. Pastele este o ocazie minunata de a fi impreuna in familia extinsa, cu bunici, cu parinti, cu rude dragi, de a trimite ganduri de recunostinta, multumire si slava catre Dumnezeu, care si-a jertfit Fiul pentru ca noi, oamenii, sa fim mantuiti de pacate.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: Hepta