Diversificarea alimentatiei il ajuta pe bebelus sa vorbeasca

Publicat pe 29.03.2011 la 14:54 Actualizat pe 29.03.2011 la 14:56

Introducerea alimentelor solide in dieta bebelusului nu este un pas important doar din punct de vedere nutritiv, dar si pentru dezvoltarea functiilor orale motorii. Acestea sunt actiunile intreprinse de gura, buze, obraji si mandibula, atunci cand cel mic invata sa manance.

In acelasi fel in care foloseste gura pentru mestecat, el o va folosi si pentru vorbit. Este astfel importanta pentru cel mic aceasta trecere de la lichid, la mancaruri cremoase si la solide, pentru ca diferenta de textura si modul in care le va mesteca il ajuta sa isi dezvolte controlul asupra gurii si mai tarziu sa pronunte corect anumite sunete si cuvinte.


O intarziere in introducerea alimentelor solide cu diverse texturi il poate face pe copil sa fie reticent mai tarziu in a incerca alimente noi si cu cat se obisnuieste mai tarziu sa mestece alimente solide, ar putea avea mici probleme de vorbire mai tarziu.


Incepand cu 4-6 luni bebelusii au un control mai mare asupra maxilarului si pot misca limba in asa fel incat sa poata muta mancarea, mesteca si inghiti. Cam la aceasta varsta ei dau semne ca pot incepe diversificarea, desi laptele ramane principala sursa de nutrienti. Mancarurile introduse trebuie sa fie variate si sa aiba o textura cremoasa, de tipul piureului, ceea ce le va face mai usor de inghitit si digerat.


Cum iti dai seama ca cel mic este pregatit?


Copilasul poate sta in fund, are un control bun al capului si gatului, orice lucru pe care pune mana este bagat in gura, este interesat de mancare si poate manca din lingura.


Incepand cu 7-9 luni, cel mic poate mesteca alimente care sunt fierte si taiate marunt. A se evita alimentele tari: fructe, morcovi si nuci, oricat de marunt ar fi taiate, pentru ca cel mic nu le poate mesteca si se poate ineca. El are acum o mai buna coordonare ochi-mana si va incerca sa se hraneasca singur.


Intre 10 si 12 luni copiii sunt capabili sa mestece mult mai usor mancarea, sa separe ce necesita mai mult mestecat de ce poate fi inghitit. Ei pot tine in mana o cana si sa bea singuri din ea.


Foto: childproviders.com

În articolul Diversificarea alimentatiei il ajuta pe bebelus sa vorbeasca:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x