Educa-ti copilul folosind jucariile

Publicat pe 24.09.2010 la 12:16 Actualizat pe 24.09.2010 la 15:40

Mergi intr-un magazin sa cumperi o jucarie pentru cel mic. Si te trezesti in fata unor rafturi pline. Pe care sa o alegi? Care este cea mai potrivita pentru copilul tau? Jucariile sunt pe placul tuturor copiilor. Cu ajutorul lor, cei mici exploreaza lumea care ii inconjoara, descopera cum functioneaza anumite lucruri, le este stimulata dexteritatea, descopera noi idei, isi folosesc imaginatia si invata sa coopereze cu altii.

Jucariile cele mai potrivite pentru bebelusi

Jucariile au un rol mai important decat acela de a-i distra pe copii. De exemplu, cei mai mici bebelusi au nevoie de jucarii care sa le dezvolte capacitatea de recunoastere a culorilor si a formelor si coordonarea privirii cu propria manuta.
Ei sunt atrasi in general de jucariile si jocurile care au lumini si canta deoarece le starnesc si le dezvolta curiozitatea.Multi parinti aleg copiilor jucarii dupa criteriul estetic sau dupa cel al pretului. Ei vor sa "arate bine" si cumpara papusi aranjate, masini mari sau eroi pictati.

La fiecare jucarie muzicala, papusa sau masinuta, ei trebuie sa gaseasca un numit lucru care sa-i atraga. De aceea, de unele jucarii nu sunt mai deloc interesati, iar altora nu le mai vine sa le dea drumul din manuta. Important este ca jucariile sa nu fie periculoase si sa fie potrivite varstei lor.

Cum ajuta la educatia prescolarilor

Copiii mai mari au nevoie de un nivel superior de stimulare mentala atunci cand se joaca. Ei au nevoie, de exemplu, de jucarii pe care sa le poata trage si impinge. Aceste actiuni le dezvolta abilitatile de a merge si de a sta. Lor le place si sa construiasca cu ajutorul cuburilor. Acestea sunt o foarte buna alegere deoarece le ofera copiilor primele notiuni despre geometrie, gravitatie si proportii. Ii ajuta si sa recunoasca diferite forme si cum sa le combine pentru a le schimba forma initiala.

Totodata, le incurajeaza dorinta naturala de a crea. Importante sunt si jucariile care le stimuleaza simturile. De asemenea, jucariile muzicale ii ajuta sa recunoasca ritmurile si acordurile si in acelasi timp ii si distreaza. Copiii sunt extrem de interesati si de cum functioneaza o jucarie. Este ratiunea pentru care unii dintre ei distrug foarte multe jucarii. Pentru ca vor sa vada ce este in interiorul lor, de ce merge o masinuta sau cum de canta un ursulet.

Implicati-va in jocurile celor mici

Copiii trec de la un joc la altul in mod instinctiv. Jocurile stimulative au insa rezultate mult mai bune daca si mama si tata sunt implicati. Ele ii ajuta pe copii sa-si diversifice modalitatile de a se juca, acestea putand sa fie din ce in ce mai complexe. Mai multe studii au aratat ca micutii care se joaca cu parintii o fac in acelasi fel si cu alti copii. Este, de aceea, o foarte buna ocazie pentru parinti sa-si educe copiii, sa-i invete cum sa se poarte cu alti micuti.

Este un foarte bun mijloc de a va apropia de copil, a-l cunoaste mult mai profund, a sti cum gandeste, cum isi exprima ideile si gandurile si cum isi alege prietenii. In acest fel, puteti sa-l ghidati si sa-l influentati sa faca alegerile cele mai potrivite in viata.



Foto: beeskneesbuzz.com
Citeste si Revista Felicia

În articolul

Educa-ti copilul folosind jucariile

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele ore sunt critice
a1.ro
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni
HelloTaste.ro
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Catine
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
useit.ro
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
as.ro
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Spynews
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia această măsură
DeParinti
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
MediCOOL
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
HelloTaste
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
x