Esecul scolar si anxietatea - intretinute de catre parinti
Publicat pe 15.09.2010 la 09:53 Actualizat pe 15.09.2010 la 11:53
Pentru cei mici, un an nou, plin de promisiuni, temeri si provocari nu incepe neaparat in ianuarie, ci in septembrie, cand se intorc la scoala. Atunci se trage pentru ei linie la tot ce a fost pana atunci, atat in ceea ce priveste rezultatele scolare, cat si vacanta de vara, cand au avut timp sa se relaxeze, sa zburde, dar si sa citeasca, sa se pregateasca mai mult, mai ales daca sunt in ultimul an al unui ciclu scolar.
De multe ori insa, vacanta de vara si frumusetea ei se desfasoara prin prisma multumirii pe care o au parintii vis-a-vis de performantele copiilor. Nu de putine ori ei pun conditii de tipul "daca nu ai note mari, nu mai mergi la mare", ei incercand in acest fel sa motiveze copilul sa obtina rezultate mai bune. Desi este o strategie care poate functiona, efectul ei este de scurta durata. Pe masura ce creste, cel mic va avea pretentii tot mai mari in ceea ce priveste rasplata cuvenita, dar va avea si anumite asteptari pe care viata poate nu i le va satisface.
El trebuie sa fie in primul rand determinat sa invete pentru sine, pentru satisfactia sa personala si nu din teama fata de parinti sau pentru a obtine ceva. Ca adult, va intampina momente cand munca sa nu ii va castiga neaparat admiratia celorlalti, sau cand rezultatele se vor vedea mult mai tarziu. In astfel de situatii, el trebuie sa stie sa priveasca lucrurile in perspectiva si sa aiba rabdarea necesara pentru a-si atinge scopurile.
Desigur, pana la o anumita varsta nu va intelege neaparat la ce ii poate ajuta studiul, tocmai de aceea, pentru a-l stimula, o metoda buna este de a-l ajuta sa vada partea interesanta si utila in ceea ce citeste, chiar si cea distractiva. Prin joc, ei vor retine destul de multe informatii esentiale, fara a resimti efortul. Pe de alta parte, un copil care crede ca iubirea oferita de parinti se masoara prin prisma realizarilor sale va ajunge sa aiba o teama exagerata de esec si sa devina o persoana anxioasa.
Gestionarea unui esec de catre un tanar nepregatit
Sunt multi tineri care atunci cand pleaca de acasa si sunt pe cont propriu si trec prin experienta primului esec mai important, nu stiu deloc sa il gestioneze. Picarea unui examen la facultate, sau respingerea la un program de master sau o bursa, un interviu nereusit pentru un loc de munca sunt evenimente neplacute intr-adevar, dar nu suficient de dramatice pentru a provoca unei persoane echilibrate o adevarata cadere nervoasa.
De aceea nu uitati sa sustineti copilul si atunci cand greseste, sa il lasati sa descopere ce inseamna sa piarda, sa ia o nota proasta si sa incerce sa indrepte lucrurile, fara a-l mustra, ci intrebandu-l care crede el ca a fost motivul pentru care nu a reusit. Pentru ca cel mai important lucru nu este neaparat acela ca a dezamagit, ca nu a obtinut ce a vrut, ci lectia pe care a invatat-o si motivatia dobandita de pe urma acestui lucru.
sursa: www.antena1.ro
foto: www.thelearningcommunity.us