Igiena copilului - tot ce trebuie sa stiti despre aspiratorul nazal

Publicat pe 21.09.2010 la 15:16 Actualizat pe 21.09.2010 la 15:26

Este indicat sa se foloseasca aspiratorul nazal si in cazul bebelusilor? Exista complicatii ce pot aparea in urma utilizarii acestui dispozitiv, cunoscut si sub numele de "Batista bebelusu­lui"? Ingrijorarea unor mame in legatura cu acest aspirator este justificata?

Raspunsuri la aceste intrebari au fost oferite cititorilor Jurnalului de sanatate de catre medicul CMI Adriana Strainu din Bucuresti.

"Asa cum ii spune si numele, batista bebelusului este un dispozitiv ce poate fi folosit de totii copii cu varsta intre 0 si 6 ani. Deci, implicit, de nou-nascuti", afirma medi­cul consultat de Jurnalul de sanatate. Aparatul trebuie folosit cand copiii racesc si au nasul infundat, deoarece sunt prea mici pentru a sti sa-si sufle singuri nasul sau nu au inva­tat inca sa respire pe gura.

Specialist in pediatrie, medicul Adriana Strainu precizeaza ca mamele nu trebuie sa se teama ca micutul lor ar putea fi ranit de acest dispozitiv. "Desi trebuie conectat la aspirator, mame­le pot sta linistite. Acest aparat are un adaptor, astfel ca teme­rile ca batista bebelusului afecteaza pla­ma­nii copilului sunt total nefondate.

Un alt avantaj al utilizarii acestui aspirator nazal este ca micutii nu mai trebuie dusi la spital pentru aceasta operatiune relativ simpla, dar dificila fara aspirator." Pediatrul avertizeaza insa ca, pentru a fi lipsit total de pericole, mamele trebuie sa sterilizeze aparatul inainte de utilizarea lui. "Se interzice total folosirea apara­tului la mai multi copii daca nu este sperilizat. Nici utilizarea lui la acelasi copil, de mai multe ori, fara sterilizare, nu este permisa."

In ciuda legaturii care trebuie facuta la aspirator, majoritatea copilasilor nu se sperie. Daca sunt nou-nascuti, nu reali­zeaza, iar daca sunt mai maricei, chiar se amuza. Insa parintii trebuie sa le explice, cu calm si cu atentie, procedura.

Medicul Adriana Strainu recomanda ca batista bebelusului sa nu lipseasca din trusa copiilor. "Mamele ar trebui sa o cumpere asa cum cumpara biberoanele. Pentru ca, folosindu-l, copiii scapa de secretii si, o data cu ele, si de obli­gativitatea de a face aerosoli (cand este cazul). De asemenea, riscul ca acesti copii sa ajunga la afectiuni mai grave, care sa necesite tratament cu antibiotice, este destul de scazut. Pentru ca secretiile care raman mult timp in nasul copiilor se pot suprainfecta, le pot infunda urechile etc.", mai precizeaza medicul.

MODALITATE DE FUNCTIONARE

Batista bebelusului este formata din trei componente: un furtun, un tub colector si un adaptor. Furtunul se introduce in nasul copilului, in tubul colector se strang muco­zitatile, iar adaptorul se introduce in aspirator. Dintre aceste trei parti, cea care trebuie introdusa in nasul bebe­lusului este obligatoriu sa fie steri­lizata dupa fiecare folosire!

Se interzice utilizarea de catre doi copii a acestui tub daca nu este steri­lizat. Celelalte parti componente se curata cu apa si sapun. Copilul trebuie sa stea asezat pe un scaun. Capul de aspiratie (cel care este introdus in nas) trebuie sa astupe complet nara. Aspiratia trebuie efectuata cu intreruperi de cateva secunde, iar capul de aspiratie poate fi miscat in orice directie. Instrumentul isi regleaza automat puterea. Operatiunea se efectueaza zilnic, pana cand copilului ii trece raceala.

DE STIUT:

- Aparatul nu poate fi folosit de copiii care au peste 6 ani, deoarece ei pot sa sufle nasul singuri si, dupa aceasta varsta, cantitatea de secretii este mai redusa;

- In caz de raceala puternica, este suficient sa folositi aparatul de cel mult doua-trei ori ;

- Pentru o curatare totala a cailor respiratorii ale copiilor, mamele pot apela si la ser fiziologic;

- Dispozitivul "batista bebelusului" indeparteaza secretiile din orice coltisor al aparatului respirator superior;

- Aspiratorul nazal nu inlocuieste consultatia me­dicala;

- Nu este indicata folosirea aparatului in mod abuziv, deoarece el nu inlocuieste batista si suflarea nasului atunci cand copilul este sanatos;

- Aparatul trebuie pastrat intr-un loc la care copilul nu poate ajunge singur, pentru ca este recomandat sa fie utilizat doar de catre parinte.

sursa: Jurnalul National
Foto: www.mychildhealth.net

În articolul

Igiena copilului - tot ce trebuie sa stiti despre aspiratorul nazal

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Reacţia unei şoferiţe după ce a fost trasă pe dreapta, azi noapte, de poliţişti: "E prima oară, de aceea am avut aşa emoţii"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x