Imbaierea bebelusului - pasii pe care sa ii urmezi
Publicat pe 03.02.2011 la 18:47
Multi parinti au probleme si nu stiu ce sa faca, atunci cand vine vorba de prima baie a copilului lor. De fapt, chiar daca aveti impresia ca acest proces este unul complicat, veti vedea pe parcurs ca nu este atat de greu precum pare. Este putin mai dificil la inceput, cand trebuie sa acordati o atentie marita tuturor elementelor, dar pe masura ce va obisnuiti, baia va deveni o placere atat pentru voi, cat si pentru copil.
1. Niciodata sa nu va lasati copilul singur in cada.
Acest fapt este de o importanta majora. Trebuie sa nu va lasati distrati de nimeni si nimic. Chiar daca suna cineva la sonerie sau la telefon, nu le acordati atentie. Daca este urgent, infasurati copilul intr-un prosop gros si luati-l cu voi.
2. Temperatura baii unui copil trebuie sa varieze intre 36-38 grade Celsius.
Majoritatea copiilor prefera apa putin mai racoroasa decat adultii, asa ca este indicat sa folositi un termometru pentru a va asigura ca apa nu este nici prea fierbinte, nici prea rece. Cea mai ridicata temperatura permisa este de 35 de grade. De asemenea, daca veti combina apa rece cu cea calda, aveti grija sa ajungeti la temperatura dorita.
3. Nu lasati apa sa umple cadita cu mai mult de 10 cm.
Desi cantitatea de apa va parea prea mica, este de ajuns pentru a va imbaia copilul. Amintiti-va ca prea multa apa poate fi periculoasa pentru bebelus, asa ca de ce sa riscati?
4. Trebuie sa va luati masuri de precautie pentru ca bebelusul sa nu alunece in cada.
Un covoras special plasat pe fundul cazii va va fi de ajutor. Astfel, mainile voastre vor fi libere si nu va trebui sa va protejati copilul in orice moment, tinandu-l in brate.
5. Pregatiti tot ce va trebuie, dinainte.
Doua prosoape uscate si caldute, un burete fin, un sapun cu Ph neutru, pentru copii si haine uscate.
6. Acordati atentie gurii de scurgere a cazii.
Cel mai bine este sa o inveliti, pentru a nu zgaria copilul.
7. Nu faceti exces de sampon si sapun.
Este important sa le folositi pe cele speciale pentru copii, dar mai sunt cazuri in care este de preferat sa nu le folositi deloc. De asemenea, sa nu spalati niciodata fata bebelusului cu sapun. Este de ajuns sa o clatiti putin cu apa calda.
8. Aveti grija ca bebelusul sa nu ajunga la robinet.
Va poate parea destul de greu ca bebelusul sa deschida robinetul, dar este de ajuns ca acesta sa incerce pentru a se ajunge la consecinte nedorite.
9. Este recomandat sa faceti baie copilului impreuna cu partenerul sau o ruda, decat singuri.
Astfel, veti termina procesul mai repede, si va fi si mult mai sigur.
10. Luati aminte: nu este necesar sa va imbaiati copilul prea des.
Nou-nascutii trebuie sa faca baie cam o data la trei zile.
Citeste si a1.ro
FOTO: Hepta.ro