Importanta alegerii jucariilor potrivite pentru bebelusul tau
Publicat pe 12.04.2011 la 15:40 Actualizat pe 12.04.2011 la 15:53
Poate nu esti sigur in privinta felurilor sau numarului de jucarii pe care ar trebui sa le aiba bebelusul tau, dar stii ca au importanta lor in dezvoltarea celui mic. Foarte probabil ai auzit idei contradictorii in privinta lor, de la "nu ii da copilului atatea jucarii, pentru ca il rasfeti prea mult" la "cumpara-i copilului cat mai multe jucarii, pentru ca il ajuta la dezvoltarea creierului".
Fiecare punct de vedere este valid intr-o anumita masura. Un copilas are nevoie sa invete din lucrurile cu care se joaca si cu cat are acces la mai multe, cu atat poate invata mai multe.
Avand acest lucru in minte, multi parinti cheltuiesc insa sume enorme de bani pe jucarii. Insa multe ii retin atentia pentru trei sau patru zile, iar apoi sunt uitate.
Bebelusul invata lucruri despre lumea care ii inconjoara folosindu-se de cele cinci simturi: vedere, auz, gust, miros si atingere. Jucarii stimuleaza aceste simturi prin faptul ca:
1. Il ajuta pe copii sa invete sa isi controleze miscarile si partile corpului.
2. Ii ajuta sa inteleaga cum functioneaza anumite lucruri.
3. Il invata idei noi si il determina sa isi foloseasca imaginatia.
4. Il invata sa rezolve probleme simple.
5. Ii arata cum sa se joace singur.
6. Se stabilesc bazele prin care invata cum sa imparta si sa coopereze cu ceilalti.
7. Il ajuta la intarirea muschilor si coordonare
Expertii sunt de acord cu faptul ca cei mici au nevoie de o varietate de jucarii pentru a le umplu viata si a-i incuraja sa invete lucruri noi. Desi un bebelus ar putea benefia de jucarii scumpe si complicate, cumparate de la magazin, el ar putea invata foarte multe lucruri si jucandu-se cu o hartie mototolita, un set de linguri, o cutie goala sau o frunza. Totul este nou si interesant pentru un bebelus, de accea parintii nu trebuie sa cheltuiasca o avere pentru a-i oferi fericire.
Cele mai bune jucarii:
1. Cauta sa ai obiecte sau jucarii de diferite greutati, materiale, texturi, marimi, forme si mirosuri. Multe dintre jucariile de la magazin sunt din plus sau plastic, de aceea o lingura ii poate parea uneori mai interesanta, pentru ca este diferita.
2. Copiii generalizeaza si vor aplica ce invata la un obiect, pe un altul. De aceea nu-i oferi o carte veche sau o revista pentru ca el sa poata mazgali in ea, pentru ca pasul urmator va fi sa treaca la alte carti si reviste, unele de care inca ai nevoie. O sticla cu dop poate fi o idee amuzanta, insa e posibil ca el sa incerce sa desfaca orice sticla gaseste prin casa.
Acorda o atentie mai mare acelor lucruri pe care le consideri a fi numai bune de aruncat. Unele pot fi jucarii de pret! Cutii goale, cofraje de oua sunt doar doua exemple de obiecte de odata curatate, ii pot oferi celui mic ore intregi de joaca.
Citeste si a1.ro!
Foto: karthik-btech.com