Importanta meselor in familie
Publicat pe 31.01.2011 la 20:02 Actualizat pe 31.01.2011 la 20:04
Multi sunt de parere ca mesele luate in familie sunt pe cale de disparitie. Fiecare este pe fuga, are programul sau unic, fie ca este vorba de scoala sau de serviciu, iar clipele petrecute impreuna, mancand si discutand sunt din ce in ce mai rare.
A aduna intreaga familie in jurul mesei macar o data pe zi este un ritual ce asigura consolidarea unui sentiment de unitate, de faptul ca toti apartin acestui grup bine definit. O relatie buna si de lunga durata se pastreaza prin comunicare constanta, prin activitati facute impreuna. Lipsa acestora duce la alienare, iar membrii pot ajunge sa se simta straini in propria familie.
Uneori, motivele pentru care nu toata lumea este prezenta la una dintre mesele zilei, nu tine decat de cateva obiceiuri nesanatoase.
1. Televizorul si calculatorul
Reprezinta o sursa de distractie si informare, insa de multe ori aceste obiecte ne rapesc prea mult timp. Momente pe care altfel le-am petrece cu cei dragi sunt dedicate unei emisiuni de divertisment, unui desen animat, unui joc pe calculator sau unei conversatii pe chat.
Cand copiii cer sa nu ia masa cu toata lumea, ci in camera lor pentru a se putea uita la televizor, sau face altceva in acest timp, acest lucru nu trebuie lasat sa devina o obisnuinta. Se poate intampla din cand in cand, in perioada unor teste sau examene, insa pe termen lung, chiar daca simtit ca ii faceti o bucurie oferindu-i aceasta libertate, nu faceti decat sa ii insuflati ideea ca a petrece timp cu familia nu este atat de important.
2. Activitati extra-scolare
Daca cel mic nu ia masa cu parintii pentru ca in mod constant are un program incarcat de activitati extrascolare, oricat de placute ar fi acestea, este cazul sa renunte la cateva dintre ele.
Un copil are nevoie de timp pentru a se destinde, pentru a discuta cu parintii sai despre ce a facut a scoala, a se odihni si lua masa in tihna, nu pe fuga. Daca merge de la un curs la altul in marea majoritate a zilei, nu doar mancarea este lucrul de care este privat, ci interactiunea cu cei dragi.
3. Modelul oferit de adulti
Daca parinti sunt mereu pe fuga si incepand cu primele ore ale zilei, nu iau micul dejun in tihna, ci infuleca ceva in graba, la amiaza daca sunt acasa, mananca aruncand un ochi peste un proiect pentru serviciu sau isi iau farfuria cu mancare la masa de lucru, iar seara rontaie ceva la televizor, ei nu pot avea pretentia ca cei mici sa stea la masa la ore fixe si sa respecte acest obicei.
Oricat de grabit ne-ar fi ritmul de viata, daca nu ne putem acorda cateva minute pe zi pentru a lua masa in liniste, atunci se cere o schimbare, pentru ca este pur si simplu semnul unei proaste gestionari a timpului sau a supra-aglomerarii. O viata sanatoasa inseamna respect fata de propriul organism, iar acesta se reflecta in modul in care ii oferim lucrurile de care are nevoie pentru a functiona eficient.
Foto: kcparent.com