Invatarea prin joaca, ideala pentru dezvoltarea intelectuala a prescolarilor

Publicat pe 06.09.2010 la 10:39 Actualizat pe 06.09.2010 la 11:17

Cercetatorii britanici au efectuat un studiu de amploare care demonstreaza efectele pe care le au jocurile educative si activitatile instructive destinate prescolarilor in capacitatea acestora de a se adapta, in jurul varstei de 10 ani, cerintelor din cadrul programelor scolare.

Astfel, acestia au stabilit ca, inca de la o varsta frageda, activitatile de ordin pedagogic ale parintilor, precum invatarea poeziilor, lectura mai multor povesti si jocurile cu numere si forme, influenteaza categoric nivelul de formare a capacitatii de asimilare a informatiei de catre copii. Si asta deoarece, pe aceasta cale, copilul se elibereaza si se emancipeaza tot mai mult si invata sa opereze cu semnificatiile cuvintelor cu diferite grade si nivele de generalizare.

Jocul are o importanta fundamentala in dezvoltarea copilului, iar adultul trebuie sa fie partenerul esential de joaca. De asemenea, daca acesta este completat de un mediu cu caracter informativ si o participare activa in cadrul procesului de invatamant prescolar si primar, antreneaza intens copilul in stimularea si exercitarea memoriei si psihicului, primele rezultate putand fi vazute inca de la varsta de 10 ani, arata Edward Melhuish, coordonatorul studiului citat de The Guardian si profesor in cadrul Universitatii din Londra.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au obtinut date despre aproximativ 3.000 de copii din peste 800 de scoli primare, incepand cu varsta de 3 ani, analizand fondul socio-economic si mediul in care copiii au fost crescuti de parintii lor.

Astfel, Edward Melhuish considera ca a demonstrat importanta unui proces de educare foarte bine pus la punct, in special in cadrul invatamantului prescolar, intrucat, dupa cum a mai spus cercetatorul, "daca vrem sa maximizam realizarile intelectuale ale populatiei ar trebui sa garantam un proces educativ la nivel inalt, incepand cu cel adresat prescolarilor".

Sursa: IntactNews
Foto: kingdomcauses.org

În articolul

Invatarea prin joaca, ideala pentru dezvoltarea intelectuala a prescolarilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x