Mama si copilul: Educatia sexuala, pana la pubertate
Publicat pe 29.09.2010 la 13:11 Actualizat pe 29.09.2010 la 14:03
Copilul mileniului III are avantajul si, in acelasi timp, dezavantajul de a descoperi destul de precoce o multime de aspecte care au implicatii in sfera sexuala.
In prezent, copiii, chiar si cu varste de pana la 5 ani, descopera intr-un anume fel sexualitatea. Cercetarile recente ale sexologilor francezi au aratat ca in toate tarile europene, inclusiv Romania, copilul este expus agresiunii promovarii erotismului care penetreaza, prin impactul sau deosebit, si lumea varstelor mici.
Din acest motiv, sexologia si psihologia moderna propun o reconsiderare a modelului de educatie sexuala, incepand cu varstele prescolare, in care copilul trebuie sa fie pregatit pentru anumite informatii din aceasta categorie, informatii care, de altfel, pot determina diferite traume psihologice.
Ce trebuie sa stie prescolarul
Inca mai exista voci ale oamenilor de stiinta care se opun ideii de a incepe educatia sexuala foarte devreme. In realitate, copilul nu are nevoie sa afle despre sexualitate la aceasta varsta, insa trebuie protejat de natura informatiilor legate de sex pe care le poate auzi din mediul extrafamilial.
Mai mult decat atat, prescolarul are acces la diverse imagini cu tenta erotica, iar acestea pot da nastere unor intrebari la care nu poate gasi raspunsuri de unul singur si deci le poate interpreta gresit.
Psihologii cred ca este de o importanta reala cunoasterea unor elemente de baza legate de biologia reproducerii inca inainte de prima zi de scoala, unde oricum va descoperi ca exista sex.
Explica-i cum polenul dus de vant ajunge pe flori si apoi, ca rezultat, apare un fruct frumos cu seminte, din care vor creste alti copaci. Da-i exemplul pestilor: femela peste depune icrele in apa intr-un loc ferit, iar pestele barbat depune tot un fel de icre pentru ca o iubeste.
Educatia sexuala la varsta de 7-9 ani
Cu siguranta, copilul cu varste cuprinse intre 7 si 9 ani afla din mai multe surse despre sexualitate. Mai mult decat atat, interesul sau pentru acest subiect poate fi foarte mare, desi acest fapt nu are o explicatie hormonala sexuala.
Interesul pentru sex este intiparit in genele noastre si s-a dovedit ca este independent de varsta. Cresterea interesului pentru sex este favorizata de contactul din mediul scolar cu cei de varste mai mari, care deja sunt documentati in materie.
Din acest motiv, este cel mai bine ca el sa primeasca de la parinti informatii legate despre ce inseamna sex, cu mai multe explicatii, detalii care sa concureze cu informatia aflata din alte surse.
Ar trebui sa afle ca omul, ca de altfel tot ce misca, necesita un contact fizic pentru a procrea, insa acest lucru se petrece numai la maturitate. Trebuie explicat faptul ca exista penetrarea masculina, care se petrece la fel ca si la alte specii de animale.
Copilul trebuie sa afle intr-un mod foarte delicat ca, dupa ce va trece de copilarie, va afla si se va bucura de toate aceste aspecte ale vietii, dar pe care acum nu are cum sa le savureze. Stim bine ca orice copil este nerabdator si are curajul sa incerce tot ce-i este interzis.
Problema varstelor pre-pubertate: 10-12 ani
Copilul aflat in varsta prepuberala este aproape la fel de interesat de tot ce inseamna erotism ca si in perioada de incheiere a adolescentei tarzii (23-26 de ani).
Evolutia psiho-sexuala a speciei umane din ultimii 15 ani arata ca la aceasta varsta, desi considerat intr-o perioada plata a copilariei, micutul manifesta foarte des o exacerbare a tendintelor erotice, chiar si in lipsa abundentei de stimuli erotici.
Acest lucru se datoreaza unei evolutii biologice a omului, care tinde sa-si mareasca perioada activ sexuala din cauza scaderii fertilitatii inregistrata in ultimul secol. Ca urmare, este nevoie ca parintele sa-i explice in mod foarte apropiat, intim, ca intre prieteni, toate detaliile legate de ce inseamna actul erotic, dar subliniind si problemele inceperii precoce a vietii sexuale.
Se intelege ca micutul trebuie sa afle foarte exact ce inseamna penetrare, ce inseamna relatia care presupune un asemenea act, precum si responsabilitatea celor doi parteneri fata de gestul in cauza.
La varsta de 11-12 ani, copilul trebuie sa inteleaga faptul ca exista pericolul unor dereglari psihice in cazul inceperii de la aceasta varsta a activitatii sexuale. In plus, trebuie amintit faptul ca, daca doreste sa arate bine si sa creasca mult, varsta copilariei nu este deloc cea mai potrivita pentru inceperea vietii sexuale.
In niciun caz nu uita ca trebuie sa-i subliniezi:
1. Valoarea sentimentala a actului sexual intre doi adulti.
2. Pericolul bolilor venerice in cazul unui act neprotejat si metode de protejare.
3. Pericolul real al inceperii vietii sexuale la varste sub 15 ani si consecintele posibile asupra sanatatii hormonale si mai ales psihice.
Este foarte important ca in educatia sexuala a copilului sa nu introduci imperative, amenintari sau chiar atitudini foarte dure atunci cand ii vorbesti despre erotism.
Aceste atitudini pot creste riscul ca micutul sa faca exact pe dos, fie ca protest, fie pentru ca lucrurile interzise ii par foarte interesante la aceasta varsta.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: Hepta