Modalitati de a ajutala dezvoltarea creierului bebelusului

Publicat pe 21.03.2011 la 14:26

Pana la varsta de trei ani un copil are deja o personalitate bine conturata. Acest lucru tine de faptul ca in acesti primi ani de viata creierul bebelusului atinge 80 la suta din dimeniunea creierului unui adult, iar la cinci ani ajunge la 90 la suta.

El trece astfel prin experienta acumularii a foarte multa informatie, ajungand la performanta realizarii de doua milioane de noi sinapse pe secunda. Conexiunile care sunt facute in mod frecvent devin permanente, iar cele care sunt neglijate dispar.

De aceea, lucrurile prin care trece un bebelus sunt vitale in formarea sa: copiii care sunt neglijati sau abuzati pot deveni retardati mintal iar cei care nu primesc nutrientii de care au nevoie nu au parte de o dezvoltare normala, fizica si mentala.

Parintii care care nu timp, resursele sau acces la informatiile necesare pot lipsi copilul de experiente de care acesta are nevoie pentru dezvoltarea creierului sau. Astfel, copiii carora rareori li se vorbeste, nu sunt stimulati prin joaca si nu au oportunitatea de a explora lumea care ii inconjoara, ar putea sa nu dezvolte in mod complet toate legaturile neuronale.

Bebelusii ai caror parinti vorbesc cu ei in mod frecvent invata cu aproximativ 300 mai multe cuvinte decat copiii de aceeasi varsta care nu au avut parte de aceeasi comunicare. Simpla expunere la limbaj, cum ar fi uitatul la televizor, ascultarea de muzica sau programe radio nu au insa aceleasi beneficii.

Cei mici au nevoie de interactiune directa, sa auda oameni vorbind despre ceea ce se petrece, sa li se arate obiecte, pentru a putea face asocierile corespunzatoare. Din pacate multi parinti cred ca este inutil sa vorbesti cu un bebelus, pentru ca el este prea mic sa inteleaga.

Bebelusii care sufera de stres cronic, exercitat prin metoda "lasa-l sa planga pana ii trece" sunt mai predispusi sa aiba mai tarziu ADHD, performante slabe la scoala si un comportament antisocial. Un astfel de copil poate fi mai inclinat spre agresivitate, impulsivitate si sa fie distant din punct de vedere emotional, sa nu poata fi capabil de a lega relatii profunde.

Sensibilitatea si modul in care un parinte raspunde la nevoile copilului sau sunt importante in dezvoltarea acestuia, iar lucrurile pe care le poti face pentru puiul tau sunt destul de simple, insa foarte eficiente:

- Arata-i afectiune si linisteste-l atunci cand plange fara sa eziti;

- Vorbeste-i mult, pe un ton linistit, folosind un spectru cat mai larg de cuvinte, fii expresiv si incurajeaza-l sa te imite;

- Atinge copilul: masajul, imbratisarile, sarutarile ii linistesc si ii ajuta sa se dezvolte armonios;

- Lasa copilul sa exploreze diverse locuri, sa atinga lucruri, sa le simta textura, sub supravegherea ta desigur;

- Citeste-i povesti si pune-i muzica.

Foto: blogs.ocfamily.com

În articolul

Modalitati de a ajutala dezvoltarea creierului bebelusului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 aprilie 2024. Racii se pot confrunta cu probleme în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
a1.ro
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
HelloTaste.ro
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Catine
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Spynews
Selly, atac la adresa Oanei Roman: „Băgătoare de seamă, vorbește gura fără ea”. Vloggerul, cuvinte dure pentru vedetă
DeParinti
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
MediCOOL
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
HelloTaste
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
x