Obezitatea nu trebuie ignorata: duce la infertilitate!
Publicat pe 20.07.2011 la 15:56 Actualizat pe 20.07.2011 la 16:05
Sperma barbatilor obezi este mai saraca in spermatozoizi, ceea ce are un impact direct asupra fertilitatii, potrivit unui studiu efectuat in Franta si prezentat recent la Congresul European Society of Human Reproduction (ESHRE) de la Stockholm.
In studiu au fost incluse 1.940 de persoane si a fost realizat de o echipa coordonata de doctorul Paul Cohen-Bacrie, director stiintific al Laboratorului de biologie medicala Eylau-Unilabs din Paris, unul dintr-o retea de laboratoare din 12 tari, fondata in Elvetia. „Kilogramele in plus provoaca o modificare a parametrilor spermei, cauzata de dezechilibre hormonale. Modificarile vizeaza scaderea numarului, a mobilitatii si vitalitatii spermatozoizilor, ceea ce reduce capacitatea de reproducere", precizeaza doctorul Paul Cohen-Bacrie.
Cercetatorii au analizat volumul spermei, pH-ul, concentratia de spermatozoizi intr-un mililitru de sperma, numarul total, mobilitatea, vitalitatea, rata formelor atipice... Apoi s-au facut corelatii intre parametrii obtinuti si indicele de masa corporala (ICM).
Trebuie sa precizam ca IMC se obtine facand raportul dintre greutatea corpului si inaltimea la patrat. Daca IMC este sub 18, se considera ca sunteti o persoana slaba: IMC intre 18 si 25, aveti greutatea normala; IMC intre 25 si 30, sunteti supraponderal; IMC peste 30 este echivalent cu obezitate. Concluzia studiului: cu cat sunt mai multe kilograme peste greutatea normala, cu atat scade calitatea spermei, in special in ceea ce priveste concentratia si numarul total al spermatozoizilor. Astfel, concentratia de spermatozoizi scade cu 10% la barbatii supraponderali, comparativ cu barbatii cu greutate normala. Se inregistreaza o scadere cu 20% in cazul barbatilor obezi, la care in plus se observa si o scadere cu 10% a mobilitatii spermatozoizilor.
Vestea buna
Numarul total al spermatozoizilor, intre 184 si 194 milioane intr-un mililitru de sperma la barbatii normoponderali, scade la 164/86 la barbatii supraponderali si la 135/157 la cei obezi. Numarul persoanelor suferinde de lipsa totala de spermatozoizi (azoospermie) depaseste 1%, la greutate normala, comparativ cu 3,8% la barbatii obezi. Pe masura ce avanseaza in varsta, efectul IMC asupra concentratiei si numarului este constant, in schimb mobilitatea spermatozoizilor se diminueaza in mod semnificativ.
Se stie ca femeile obeze sau foarte slabe prezinta tulburari de ovulatie. Cand un cuplu isi propune sa aduca pe lume un copil, trebuie sa ia in calcul si greutatea barbatului, nu numai a femeii, subliniaza doctorul Cohen-Bacrie. Vestea buna - verificata pe un lot de 300 de cupluri - este ca problema este reversibila: daca barbatul (evident si femeia, daca e cazul) reuseste sa ajunga la greutatea normala, atunci cuplul are sansa de a aduce copii pe lume.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: theblevinsblog.com