Prevenirea si tratarea enterocolitei la copiii mici
Publicat pe 30.07.2010 la 11:22
Frecvent asociem enterocolita cu canicula. Gresit. Deoarece enterocolita ne pandeste tot anul. Totusi, vara, enterocolita este mai severa, deoarece este insotita de deshidratare provocand complicatii severe.
Cei mai vulnerabili sunt sugarii si copiii mici, care au sistemul imunitar insuficient consolidat pentru a face fata bolii.
Atentie la contaminarea cu microorganisme din alimente alterate!
Enterocolita afecteaza tractul digestiv ca urmare a infectarii cu bacterii (Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter), virusuri (enterovirusuri, rotavirusuri, virusul Norwalk, adenovirusuri), ciuperci (in special candida), paraziti. Aceste microorganisme ajung in organism prin intermediul apei, a alimentelor, a mainilor murdare, a tacamurilor nespalate etc.
Microorganismele pot fi raspandite rapid si la distante mari de gandaci, muste, rozatoare. Ceea ce explica de ce in acelasi timp pot fi diagnosticate cu enterocolita persoane care au consumat alimente contaminate, dar si persoane aflate la distanta, care au in comun faptul ca au venit in contact direct cu aceste microorganisme si nu au tinut seama de regulile elementare de igiena.
Boala se instaleaza rapid din momentul contaminarii, manifestandu-se prin scaune numeroase, moi, greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoane, stare generala alterata. Nu este obligatoriu ca pacientul sa acuze toate aceste manifestari pentru a fi diagnosticat cu enterocolita.
Prevenire si tratament
Ca in orice afectiune, si in enterocolita importanta este preventia. Enterocolita poate fi prevenita in primul rand prin respectarea igienei individuale - inainte de fiecare masa spalarea mainilor cu apa si sapun -, consumarea de alimente preparate termic corespunzator, de fructe si legume spalate sub jet puternic de apa, pastrarea cel mult o zi a alimentelor la temperaturi corespunzatoare, dezinfectarea veselei si a tacamurilor.
O precizare speciala trebuie facuta in legatura cu lichidele si dulciurile. Daca suntem in concediu si avem suspiciuni asupra surselor de apa, ne vom potoli setea cu apa fiarta si racita sau cu apa imbuteliata.
Oricat de insistenti ar fi copiii, parintii sau cei care ii insotesc va trebui sa ramana neclintiti in decizia de a le interzice bauturile carbogazoase, dulciurile cu creme. Inclusiv sucurile din fructe proaspete trebuie baute imediat dupa ce au fost preparate, deoarece se altereaza rapid daca sunt tinute la gheata mai multe ore.
Tratamentul este strict de competenta medicului de familie sau a infectionistului. Este total gresita administrarea de antibiotice din proprie initiativa, pentru ca acestea pot dezechilibra flora gastrica.
De asemenea, pot fi inutile, intrucat ele sunt prescrise doar in enterocolitele de cauze bacteriene. Medicul ia in calcul, in functie de starea pacientului, aportul de lichide, recomandand ceaiuri fara zahar, apa plata, zeama de orez, administrarea de saruri de hidratare procurate din farmacii.
De asemenea, va prescrie medicamente antispastice, medicamente care combat varsaturile si regim alimentar strict pana la disparitia simptomelor: carne fiarta, orez fiert, supe strecurate, paine prajita.
Doina Mihaila, medic de familie, mai atrage atentia ca, in acest sezon, bebelusii si copiii mici sunt in pericol de a face forme severe de enterocolita prin instalarea rapida a febrei si a deshidratarii. In aceste cazuri, prezentarea rapida la medic este prima si cea mai importanta solutie daca vreti ca situatia sa nu se complice.
Citeste si Jurnalul National
foto: community.wegohealth.com