Prima zi de gradinita, un pas catre maturizare

Publicat pe 02.09.2010 la 14:29 Actualizat pe 03.09.2010 la 11:58

Prima zi de gradinita reprezinta pentru copii ziua in care se despart de parinti, de mediul lor familial. Iar acest moment reprezinta o provocare si pentru copii, dar si pentru parinti. Daca este vorba de primul sau de singurul lor copil, atunci nu de putine ori emotiile parintilor pot fi mai mari decat ale copilului. Iar pentru a evita situatia in care trebuie sa pleci cu inima indoita, fiindca micutul tau voia sa fie alaturi de tine, este bine sa-l pregatesti din timp.

Copilul este pregatit pentru acest pas?

Sentimentul de anxietate pe care il resimte copilul atunci cand merge pentru prima data la gradinita este o parte naturala din procesul lui de dezvoltare. De fapt, modul in care va reactiona la despartirea de parinti va fi un indiciu pentru cat si cum s-a maturizat copilul, fiind vorba de dezvoltarea lui emotionala.
Inainte insa, parintii trebuie sa se asigure ca micutul este pregatit sa inceapa gradinita.

Pregatirea copilului in sapte pasi


1. In zilelele premergatoare inceperii gradinitei discuta cu copilul tau despre acest eveniment. Incearca sa-i prezinti gradinita cu entuziasm, ca pe un loc in care va invata multe lucruri noi. Prezinta-i activitatile distractive pe care le va face acolo, explica-i ca se poate juca si ca isi va face noi prieteni.

2. Roaga-i pe prietenii sau verisorii lui mai mari sa-i vorbeasca despre gradinita - sa-i povesteasca din momentele frumoase pe care le-au petrecut acolo, despre ce au invatat si cum s-au simtit.

3. Fa un eveniment special atunci cand mergi impreuna cu el sa-i cumperi ceea ce ii este necesar pentru gradinita. Lasa-l sa aleaga lucrurile care ii plac cel mai mult.

4. Incearca sa afli daca printre viitorii lui colegi nu sunt copii care locuiesc in apropierea voastra. Pot fi copii cu care se joaca in parc sau ai unor cunostinte. Incurajeaza-l sa petreaca timp impreuna cu ei. Astfel, atunci cand merge la gradinita si va vedea acolo copii pe care ii cunoaste, sentimentul de insecuritate va fi diminuat.

5. In zilele anterioare inceperii gradinitei fa vizite in jurul acesteia. Daca este posibil, intra impreuna cu copilul sa o vizitati. In acest fel se va familiariza cu locul in care isi va petrece mai multe ore pe zi.

6. Incurajeaza-ti copilul sa ia cu el in prima zi de gradinita un obiect care ii este familiar. De obicei, el alege jucaria favorita, o papusa sau o masinuta. Prezenta acestui obiect ii va da un sentiment de securitate in mediul nou in care se afla.

7. Dupa ce ati ajuns in clasa, este posibil sa micutul tau sa-ti ceara sa mai stai putin timp cu el si ar fi indicat sa-i faci pe plac. De obicei, dupa cateva minute dupa ce incepe sa se joace cu ceilalti copii sau cu jucariile, va uita de existenta ta si vei putea pleca linistit. Daca totusi incepe sa planga, lasa-l in seama educatoarei. Nu uita, aceasta reactie o va avea numai cateva zile, dupa care va cere el sa mearga la gradinita.

Citeste si Revista Felicia

Foto: www.martinschoolri.com

În articolul

Prima zi de gradinita, un pas catre maturizare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x