Problemele alimentare ale mamelor incep din perioada sarcinii
Publicat pe 01.09.2011 la 11:34
Se spune ca atunci cand devenim parinti, facem o multime de sacrificii. Una dintre cele mai comune dintre ele, in afara de pierderea libertatii este aceea ca se pierde silueta de dinaintea sarcinii.
Desigur, exista si femei care dobandesc putine kilograme in plus si isi revin imediat dupa sarcina, dar pentru majoritatea incepe o lupta acerba. In general ne dam seama ca am fi orium mai sanatoase daca am avea o greutate optima. Cu toate acestea, ne intrebam ce putem face in privinta greutatii in timp ce rontaim o ciocolata cu alune.
Nu suntem multumite de cum aratam, dar in acelasi timp acceptam situatia in care ne aflam. Problema este ca tot mai multe mame se lupta nu atat cu kilogramele in plus, ci cu problemele de alimentare. Cele noua luni de sarcina le afecteaza in special pe femeile care nu reuseau sa aiba un regim de viata sanatos nici inainte de a avea un copil. Astfel, in loc sa se bucure total de aducerea pe lume a unui copil, aceste femei trec printr-o perioada extrema de stres si de teama pe masura ce observa cum iau tot mai mult proportii.
Atunci cand mama are o problema cu alimentatia, toata familia este afectata. Ea isi supune si copilul nenascut la tot felul de riscuri, pentru ca nu ii ofera corpului nutritia necesara si cel mic se poate naste prematur, sub greutatea normala sau avand defecte la nastere. Un alt risc major este acela de a pierde sarcina.
Mai tarziu, mama transmite copiilor din obiceiurile ei nesanatoase. Multe probleme pornesc insa si in timpul si dupa perioada sarcinii si au legatura cu mass-media. Femeile preocupate de viata vedetelor se lasa prinse in cursa acestora de a avea un corp de vis imediat dupa nastere. Ce se neglijeaza este faptul ca aceste celebritati se bucura de ajutorul nutritionistilor, al bucatarilor si antrenorilor personali, dar si al dadacelor care le usureaza mult rolul de mamici.
Alte probleme survin imediat dupa nastere, pentru ca atunci cele mai multe femei capata o senzatie de invincibilitate. Corpul lucreaza intens pentru a scapa de apa si fluidele in plus care nu mai sunt necesare bebelusului. Nivelul de energie este crescut, iar apetitul este scazut.
A functiona fara prea multa mancare poate crea dependenta, iar acest lucru este mai accentuat in cazul celor care obisnuiesc sa se cantareasca des. La fel de adevarat este si ca femeile depresive sunt mai predispuse spre probleme cum ar fi bulimia sau anorexia. La fel de periculoasa este si tendinta de a manca in momentele in care femeia simte ca este nervoasa, stresata sau are nevoie de consolare. Se ajunge astfel la portii dese si mari care duc la ingrasare. Consecinta: de suparare ca s-a ingrasat, ea mananca si mai mult si totul devine un cerc vicios din care se iese cu greu.
Citeste si a1.ro!
Foto: easyfundraisingcards.com