Provocarile perioadei "de ce" la copii

Publicat pe 25.09.2010 la 15:28 Actualizat pe 25.09.2010 la 15:30

Copiii au un moment in dezvoltarea lor cand ne pun tot timpul intrebari. Perioada lui "de ce" incepe pe la trei ani In jurul varstei de trei ani, copilul sufera mai multe modificari importante.

Nu mai este un bebe, dar este inca extrem de dependent de parinti. Incepe sa priveasca lumea cu alti ochi si de aici problemele care apar.

Este plin de intrebari despre tot ce-l inconjoara, refuza mult mai categoric sa se supuna unor restrictii ale familiei, are un comportament mai bizar.

In acelasi timp, simte in continuare o nevoie acuta de stabilitate. Toate schimbarile pe care le observi in comportamentul lui sunt extrem de importante pentru el. Multi parinti le trateaza cu superficialitate, ceea ce genereaza stari de tensiune.

Cea mai indicata atitudine este aceea de a-l lua cat se poate de in serios pe copilul tau, sa discuti cu el ca si cu un "om marei.

Nu trece cu usurinta peste provocarile pe care ti le lanseaza, punandu-le doar pe seama "copilariei".

Descoperind incetul cu incetul lumea care il inconjoara, copilul devine tot mai curios. Incepe sa puna intrebari despre tot felul de lucruri, care mai de care mai nastrusnice.

"De ce?" sunt cuvinte aflate foarte des pe buzele lui. In functie de bogatia imaginatiei lui, aceste intrebari pot fi extrem de surprinzatoare.

Ele ii satisfac micutului nu doar nevoia de cunoastere, ci si pe aceea de comunicare. Raspunsurile parintelui il ajuta si sa-si mentina un echilibru interior.

Pe de-o parte, deoarece are raspunsuri la unele necunoscute pentru el. Pe de alta parte, pentru ca este un partener (in mintea lui) de discutie cu un adult. Reactiile parintilor fata de sirurile de intrebari nesfarsite ale copilului sunt diferite.

Reactiile negative ale copilului se manifesta tot acum cu o mai mare intensitate. El refuza tot mai des anumite feluri de mancare sau orele la care mama i le serveste.

Nu mai vrea sa doarma in timpul zilei si accepta tot mai greu sa mearga la baie dupa mai multe ore de joaca. Cei mai multi parinti considera ca acest comportament al copilului lor este o dovada de incapatanare.

De aceea se incapataneaza si ei, mai mult decat odrasla, si ii impun tot soiul de norme rigide. Aceasta este o greseala frecventa a parintilor care pleaca de la interpretarea eronata pe care o dau actiunilor copiilor lor.

Pentru copii, aceste actiuni mai mult instinctive reprezinta o incercare de afirmare a personalitatii.

Foto: www.4cls.org
Citeste si Revista Felicia!

În articolul Provocarile perioadei "de ce" la copii:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x