Salvati copiii: Ce inseamna sa fii copil in Africa subsahariana

Publicat pe 29.10.2010 la 16:09 Actualizat pe 29.10.2010 la 16:19

Razboi, crime, foamete, mizerie, malarie si HIV - probleme cu care trebuie sa se confrunte o mama din Africa Subsahariana. O lume cruda, ignorata si infricosatoare.

Foametea este, de fapt, adevarata criza mondiala. Copii fara parinti, fara acces la spitale, ori educatie. Iata o lume fara oportunitati, o lume a nepasarii, sfasietoare...

Realitatea subsahariana

Africa subsahariana este un taram sfasiat de razboaie si boli. De peste 40 de ani acest lucru a dus la condamnare internationala si sanctiuni, conflicte tribale si rasism, rezultatul inevitabil fiind foametea, boala si saracia pentru majoritatea populatiei.

Pe langa aceste tragedii, SIDA a patruns in marea parte a continetului. Niciun alt colt al lumii nu a fost mai afectat de raspindirea virusului HIV. Din cauza acestei probleme majore, populatia africana este, in momentul de fata, in declin.

Parintii mor, lasandu-si copiii, uneori chiar nou nascuti, sa aiba singuri grija de ei...pe strazi.

Conform avert.org, doua treimi din oamenii infectati cu HIV traiesc in Africa subsahariana, desi teritoriul nu cuprinde decat 10% din populatia lumii.

Doar dupa anul 2008, 1.4 milioane de adulti si copii din aceasta zona au murit de SIDA.

Sunt multe campanii care incearca sa ajute copiii orfani, insa acestea se confrunta cu ignoranta.

Pozitia femeii in Africa

Intr-o societate dominata de superstitii, femeile devin victimele propriilor soti si, inevitabil, copiii.

In Zimbabwe, de exemplu, femeile se confrunta cu o problema reala. Trebuie sa joace rolul casnicei, al mamei, al muncitorului si, uneori, al ingrijitorului in adaposturile pentru orfani.

2010/10/29//134530-rwanda_child.jpg


Aceste roluri multiple determina adesea femeia sa isi neglijeze copiii. Si nu pentru ca nu ii iubeste sau pentru ca nu stie sa fie mama, ci pentru ca este o victima a societatii in care traieste.

"Obisnuiam sa stau acasa cu cei mici, insa acum intampin o problema. Trebuie sa lucrez pe camp. Anul trecut mai aveam bani sa angajez pe cineva sa lucreze in locul meu, insa acum trebuie sa o fac cu mana mea" - Angelina, Zimbabwe.


Si batranii sunt afectati de aceasta epidemie. Multi dintre ei trebuie sa aiba grija de copiii bolnavi, ori de nepotii care au ramas fara parinti. Aceasta este o povara grea, ce trebuie purtata pe umeri, de catre bunicii care, odata inaintand in varsta, nu mai pot avea grija nici de ei insisi.


2010/10/29//134526-07_04_04.jpg


"Deoarece sunt o africana saraca, nu pot castiga indeajunsi bani pentru trei orfani. Fetita care este in clasa a doua lipseste adesea din primul semestru, deoarece nu am bani pentru taxa de scolarizare. Ceilalti doi nu merg decat doua sau trei zile pe saptamana la scoala. Aveam o vaca si o tineam pentru lapte, insa a murit si, momentan, nu am nicio alta sursa de venit" - Barbara, Uganda.

Impactul asupra copiilor

Nu exista cuvinte pentru a exprima traumele si greutatile pe care un copil trebuie sa le infrunte. Epidemia nu cauzeaza doar disparitia parintilor, ci si a propriei lor copilarii.

2010/10/29//134528-elphus-africa.jpg


Odata ce unul sau mai multi dintre membrii familiei se imbolnavesc, copiilor le revin mai multe responsabilitati: sa obtina un venit, sa faca mancare si sa aiba grija de membrii bolnavi ai familiei.

Confruntandu-se cu aceste probleme, mult prea putine familii dispun de sumele necesare pentru a-si trimite copiii la scoala. In cele mai multe cazuri, parintii nu au educatia necesara pentru a-si proteja copiii de eventualele boli.

Astfel, cei mici raman fara parinti, pe strazi... Iar viata pe strada e murdara, violenta si scurta pentru un copil. Cei mai multi mor din cauza malnutritiei.



2010/10/29/134532-zimbabwe-children-eg.jpg



Majoritatea populatiei traieste in zona rurala, iar cel mai apropiat centru medical este uneori la zeci de kilometri departare. Principalul miloc de transport este bicicleta, care functioneaza pe post de taxi. Insa acesta este un lux, deoarece costa 2 dolari, o suma mult prea mare, tinand cont ca o familie traieste cu circa 1 dolar pe zi, conform site-ului orphansinafrica.org.

Consecintele sunt, uneori, tragice. Un numar tot mai mare de copii din Zimbabwe se prostitueaza pentru a supravietui, conform organizatiei Salvati Copiii. Saracia determina fetele, unele chiar de 12 ani, sa-si vanda trupul pentru un pachet de biscuiti.

Filme documentare pe post de campanii

Imagini cutremuratoare si povesti impresionante - pe aceste principii se bazeaza un film de acest gen, scopul fiind acela de a transmite un mesaj puternic, adesea socant.

"A Grandmother's Tribe" spune povestea a doua bunici din Kenya, care se lupta sa-si creasca nepotii orfani. Filmul surprinde un moment important la nivel mondial - sarbatoarea Craciunului. Insa Mos Craciun i-a uitat pe copiii din Kenya...

"Angels in the dust" debuteaza cu povestea unei activiste radicale, Marion Cloete, care, impreuna cu sotul si cei trei copii ai sai, incearca sa ridice un orfelinat intr-un sat din afara Johannesburgului, unde peste 50% din locuitori sunt infectati cu HIV.

Filmul surprinde si alte probleme, care ingreuneaza situatia femeii: spitalele refuza sa le ofere pacientilor tratamente medicale, parintii ar prefera sa isi ucisa proprii copii, decat sa recunoasca faptul ca au fost abuzati sexual si batrani "intelepti" care afirma ca HIV-ul va disparea daca te vei culca cu o virgina.

Pana in 2010, 26 de milioane de copii din zona subsahariana au ramas fara parinti. Dintre acestia, Marion a avut puterea de a salva 500.


Foto: www.abc.net.au
www.watchingamerica.com
www.heavensfamily.org
talkingphotos.wordpress.com

În articolul

Salvati copiii: Ce inseamna sa fii copil in Africa subsahariana

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x