Semnificatia valului de mireasa
Publicat pe 24.09.2010 la 16:51
Exista mai multe povesti in legatura cu originea valului de mireasa. Unii spun ca el a aparut inca din timpul romanilor: oamenii din acea era credeau ca spiritele rele ar putea fi atrase de mireasa, de aceea ii acopereau fata cu un val, pentru a-i ascunde trasaturile si a le induce in eroare. El este si un simbol al puritatii, castitatii si modestiei. Se presupune ca originea valului de mireasa a aparut in contextul nuntilor aranjate. In trecut, barbatii negociau cu tatal miresei si ii cereau mana, fara sa o vada inainte.
Dupa ceremonie, valul putea fi ridicat si mirele isi vedea aleasa. Acest obicei avea loc dupa oficializarea nuntii, pentru ca mirele sa nu se poata razgandi in caz ca nu ii place ce vede. O alta interpretare a simbolului valului este aceea ca acesta era folosit in trecut pentru a reprezenta dorinta femeii de a se supune sotului ei. Anumite lungimi de val si-au capatat numele in functie de locul in care erau purtate. La un moment dat, valurile “catedrala” erau purtate la nuntile care aveau loc in catedrale. Timpurile au schimbat semnificatia traditiei de a purta val de mireasa. Acum, el inseamna:
- fericirea si puritatea
- scoate in evidenta trasaturile miresei
- este cireasa de pe tort, detaliul care confera mai multa clasa intregii tinute
In ultimii 20 de ani, traditiile legate de valul de mireasa s-au schimbat si mai mult. Ele erau purtate tot mai mult peste fata, in timp ce acum nu mai este ceva obligatoriu, ci ramane la decizia miresei. Un alt obicei era acela ca femeile care se casatoreau pentru a doua oara nu mai aveau voie sa poarte val, in special de culoarea alba. In ziua de astazi, el nu se mai respecta. Fiecare mireasa se ghideaza dupa propriile conceptii, pentru a avea parte de cea mai frumoasa zi din viata ei.