Si copilul tau este dependent de gadget-uri? Iata marturiile unor parinti disperati

Publicat pe 25.04.2013 la 14:16 Actualizat pe 25.04.2013 la 14:21

Are doar trei anisori, nu se mai joaca cu papusile si nu mai coloreaza. Copilul a avut nevoie de tratament psihiatric pentru dependenta ei de iPad.

Jumatate dintre parinti isi lasa copiii sa se joace cu tabletele sau telefoanele inteligente. 81% dintre acestia se tem de efectele psihologice; multi dintre prichindei arunca furiosi lucrurile in momentul in care gadgeturile le sunt luate.

Shona Sibary are 42 de ani si este scriitoare, sotul ei Keith 45 si este agent de vanzari. Ei au impreuna patru copii: Flo de 14 ani, Annie de 12, Monty de 10 si Dolly de 3 ani.

Ea spune: „Dolly este complet obsedata de iPad si petrece patru ore pe zi jucandu-se pe el. Este vina mea.

Pentru a-mi duce la capat toate treburile in gospodarie este mai usor sa ii pun ecranul in fata, ceea ce fac in mod regulat, decat sa incerc sa ii ocup timpul cu altceva.

Cu ajutorul celorlalti frati, a invatat foarte multe, iar acum poate juca cu usurinta Tetris sau Temple Run.

Folosesc gadget-ul pentru a o tine ocupata la supermarket sau chiar seara, inainte de culcare. Teoria mea este ca mai bine sa stea in carucior linistita decat sa fuga si sa tipe prin magazin. Insa acum sunt ingrijorata caci in momentul in care vine de la gradinita, are ecranul in fata.

Nu mai obisnuieste sa se joace cu papusile, nu mai coloreaza si nu mai face niciuna dintre activitatile pe care cei mici ar trebui sa le faca. Insa cred ca este inevitabil sa nu-si copieze fratii mai mari, care iubesc tehnologia.

Sunt tot felul de aplicatii pe care le poate downloada si care o pot tine ocupata ore intregi. Sunt ingrijorata caci intra intr-un fel de amorteala atunci cand este in fata iPad-ului – un fel de hipnoza care ii induce o transa facand-o un fel de zombie.

Daca ii ascund gadgetul, ea il vaneaza pe cel al surorii sale. Este cu siguranta dependenta.”

Gemma si Christopher Finney au si eu patru copii: Nicole – 18, Blair – 14, Harry – 5 si Oscar – 4 ani.

„Daca as fi de acord, Oscar ar petrece toata ziua jucandu-se cu gadgetul tatalui sau. Este dependent. Petrece im medie patru ore pe zi in compania acestuia. Daca incerc sa i-l iau, face un mare acces de furie. Il cere din momentul in care se trezeste si sta lipit de el pana cand i-l iau. Cand incercam sa vorbim cu el sau sa ii atragem atentia, ne arunca o privire, insa doar pentru un moment, apoi apleaca din nou capul.

Mi-e teama caci il va face sa se retraga in sine. Sunt genul de mama care spune: Copii mei nu isi vor petrece viata lipiti de tehnologie. Vreau ca ei sa se joace afara, la aer curat. Insa ca multe alte mame, ma simt neajutorata deoarece tehnologia le pune stapanire pe vieti.

Sunt adepta valorilor vechi si as prefera ca Oscar sa isi petreaca timpul desenand. Am cumparat chiar gaini pentru a-l determina sa le culeaga ouale, insa nu-l atrag atat de mult, asa cum fac aparatele.

Ma ingrijoreaza efectul pe care gadgeturile il au asupra imaginatiei sale. Multe jocuri sunt repetitive. Plus ca este influentat de cei mari care au laptopuri si calculatoare. Jocurile pentru baieti sunt cu impuscaturi si sunt mult prea violente.

Ma ingrijoreaza si starea ochilor sai caci priveste in continuu un ecran. Sa fiu sincera, urasc gadgeturile si as vrea sa pun o limita de timp. Insa copilul intra intr-un fel de transa in momentul in care incerc sa i-l iau.”

Natalie are 35 de ani si este fotograf, sotul ei are 32 si este om de afaceri. Impreuna au doi copii, Noah – 6 ani si Lily – 2 ani.

„Fiecare copil are prorpia tableta pe care o foloseste mai mult de patru ore in fiecare zi. Se uita la tv, joaca diferite jocuri si downloadeaza aplicatii. Nu-mi vine sa cred cat de repede a invatat Lily.

Multe sunt educationale – insa majoritatea sunt doar jocuri.

Sunt primul lucru pe care il cer dimineata, la micul dejun, dupa scoala sau gradinita si inainte de culcare. Sunt bune caci in masina ii tine ocupati.

Noah nu pare a fi intr-o stare buna cand foloseste asa ceva, iar cand ii este luat gadgetul se supara foarte tare.”

Katie are 36 de ani si lucreaza intr-un magazin cu rochii de mireasa. Ea este casatorita cu Simon, un manager IT in varsta de 39 de ani. Impreuna au doi copii: Poppy – 3 ani si Sadie – 5 ani.

„Fetele au o tableta computer fiecare. Ele se pot uita la tv in orice moment vor.

In medie petrec patru ore pe zi cu jocuri precum Temple Run – in care un om este capturat de un monstru si alte jocuri Disney.

Pe partea educationala, descarca o multime de carti pentru copii. Isi aduc tabletele in dormitorul nostru dimineata si se joaca in timp ce ne pregatim. Se mai joaca in masina si dupa-amiaza de la patru la sapte. Este foarte mult, insa incerc sa tin balanta scotandu-le afara, la soare. Cresc fiind inconjurate de tehnologie si nu exista scapare ”

IT-istii nu sunt deloc surprinsi de acest fenomen caci jocurile sunt interactive, colorate si stimulante. Insa un copil nu poate fi dependent de ceva. Nu exista o anumita metoda ce trebuie aplicata. Ca parinte, este ridicol sa nu fii in stare sa controlezi timpul pe care copilul tau il petrece in fata unui ecran.

Daca un copil petrece prea mult timp in fata unui gadget este pur si simplu vina parintelui.

În articolul

Si copilul tau este dependent de gadget-uri? Iata marturiile unor parinti disperati

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x