Sportul la copiii supraponderali imbunatateste abilitatile matematice

Publicat pe 12.02.2011 la 15:08 Actualizat pe 12.02.2011 la 15:13

Multi copii supraponderali renunta la viata sedentara in favoarea sportului si a exercitiilor fizice. Insa ceea ce nu se stia pana acum era fapul ca aceste activitati nu numai ca ajuta la pierderea in greutate, ci si la imbunatatirea abilitatilor matematice.

Cercetatorii au observat ca exercitiile fizice cresc activitatea in anumite parti ale creierului, care sunt asociate cu gandirea complexa si controlul de sine.

"Acest lucru inseamna, automat, ca o viata sedentara va scadea potentialul intelectual al copilului", a afirmat cercetatorul Catherine Davis, psiholog la institutul Georgia Prevention.

Desi studiul a fost realizat pe copiii supraponderali, Davis e de parere ca acest lucru poate fi valabil si in cazul celor cu o greutate normala.

Davis speculeaza ca aceste schimbari pozitive sunt rezultatul unei combinatii intre factorii biologici si cei ai mediului. Astfel, in timpul exercitiilor fizice, creierul este mult mai activ, fiind mai multa stimulare atunci cand corpul se misca mai repede.

Pentru acest studiu, Davis a ales sa includa 171 de copii supraponderali, cu varste cuprinse intre 7 si 10, intr-un program care se baza pe exercitii fizice de 40 de minute pe zi. Acest program punea accentul mai degraba pe jocuri amuzante si activitati placute, decat pe competite si pricepere. Astfel s-a ajuns la concluzia ca sportul la copii este benefic, acest lucru putand fi explicat din punct de vedere anatomic prin faptul ca exercitiul fizic creste activitatea intr-o parte a creierului numita functia executiva, dar si in spatele cortexului prefrontal.

Au fost observate, de asemenea, si imbunatatiri in domeniul matematic. "Abilitatile in ceea ce priveste matematica au fost remarcabile, tinand cont ca nu li s-a oferit, in plus, o activitate academica. Daca acesta va deveni un mod de viata, rezultatele benefice nu vor inceta sa apara", a adaugat nutritionistul Samantha Heller.

Studiul a fost publicat in editia de ianuarie a revistei Health Psychology.

Foto: Human Kinetics

În articolul

Sportul la copiii supraponderali imbunatateste abilitatile matematice

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x