Sucurile acidulate - pericol pentru sanatatea copiilor
Publicat pe 13.06.2011 la 17:46 Actualizat pe 13.06.2011 la 17:48
Majoritatea dintre noi consumam sucuri acidulate, desi in mare parte stim cat sunt de nocive pentru organismul nostru. Insa cei mai expusi riscurilor aparitiei in urma consumului acestor produse sunt copiii. Desi traim in Romania si nivelul de trai din pacate este scazut, sucurile acidulate sunt accesibile oricui, dar sanatatea este mai importanta.
Maladiile hepatice sant asociate de obicei cu abuzul de alcool, dar acest studiu a relevat faptul ca si bauturile nealcoolice cu un continut ridicat de zahar pot sa cauzeze declansarea maladiei cunoscute sub numele de steatoza hepatica, facindu-le si mai periculoase decat abuzul de alcool.
Cercetatorii israelieni au descoperit faptul ca persoanele care beau in fiecare zi un litru de bauturi gazoase sau de sucuri din fructe sint de cinci ori mai predispuse la steatoza hepatica. Aceiasi cercetatori au dezvaluit faptul ca si doua pahare de bauturi gazoase precum Coca Cola sint suficiente pentru a creste riscul unor afectiuni hepatice, diabet sau maladii cardiace.
Medicul Nimer Assy, coordonatorul acestui studiu, a explicat faptul ca ingredientul din sucurile carbogazoase dulci si din cele de fructe care cauzeaza aceasta maladie este un zahar prezent in fructe, denumit fructoza, care este foarte usor absorbit de ficat. Fructoza nu afecteaza productia de insulina si se depune direct in ficat, unde este transformata in grasime. Ea creste riscul de aparitie a steatozei hepatice, care duce la rindul ei la ciroza, iar aceasta declanseaza cancerul hepatic, a explicat specialistul israelian. Medicii israelieni recomanda ca parintii sa limiteze cantitatile de sucuri dulci pe care copiii lor le consuma, la cel mult un pahar pe zi.
Ei sustin, totodata, ca parintii ar trebui sa inlocuiasca aceste bauturi din dieta copiilor lor cu o sticla de apa. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele oferite de fructe si de legume, medicii recomanda ca acestea sa fie consumate naturale, deoarece ele contin anumite fibre care impiedica fructoza sa fie absorbita de ficat.
Un purtator de cuvant al Cercetarii in Cancer, din Marea Britanie, afirma ca nu e sigura conexiune dintre cancer si consumul de bauturi acidulate. Jessica Haris, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, afirma ca studii din aceasta zona sunt insuficiente, unele au aratat o conexiune intre cancer si consumul de bauturi acidulate, altele nu au facut-o. "Chiar si asa, este important ca oamenii sa retina, ca se pot ingrasa consumand multe sucuri dulci (carbogazoase), iar kilogramele in plus cresc riscul multor forme de cancer, incluzand cancer la san si la stomac."
In Marea Britanie 7000 de oameni se imbolnavesc anual de cancer pancreatic, in special aceia trecuti de 60 de ani, ca urmare a consumului de carbogazoase.
In concluzie: incercati sa renuntati la consumul de sucuri acidulate, sau asa-zisele sucuri naturale din comert, obisnuiti-va copii sa manance fructe, sa bea apa si sucuri preparate acasa din fructe.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: Hepta