Te simti vinovata fata de copiii tai? 7 situatii in care sa te menajezi
Publicat pe 25.08.2010 la 19:31 Actualizat pe 26.08.2010 la 02:11
Rolul de mama poate fi pe cat de placut, pe atat de coplesitor, iar uneori, in incercarea de a le impaca pe toate si a multumi cat mai multe persoane, ai putea uita de tine sau te-ai putea judeca prea aspru. Sunt insa cateva circumstante in care, desi te-ar putea incerca anumite sentimente de vina, daca privesti lucrurile dintr-un alt unghi, realizezi ca au si laturi pozitive sau ca efectul negativ este mai mic decat ai fi presupus.
1. Sa pleci in vacanta cu sotul tau, fara copii
Prima excursie pe care o faci departe de copiii tai poate sadi in tine un sambure de vina, mai ales daca le explici ca veti fi plecati undeva si ca va veti vedea in cateva zile, iar reactia lor nu este chiar una foarte buna. Chiar daca iti va fi greu sa te desparti de ei, gandeste-te ca relatia pe care o ai cu barbatul iubit trebuie si ea intretinuta, in nici un caz lasata pe un plan secund, iar o escapada in doi v-ar putea aduce beneficii atat voua, cat si copiilor care se vor bucura sa fie in sanul unei familii in care parintii se iubesc si sunt fericiti.
Mai mult, daca veti gasi o modalitate ca si pentru ei timpul petrecut departe de voi sa fie unul distractiv, impuscati doi iepuri in acelasi timp. Cautati fie sa ii inscrieti intr-o tabara, sau stabiliti sa mearga la niste verisori cu care se inteleg bine, la bunici sau prieteni apropiati. Compensati oferindu-le ceva deosebit in schimb si va fi o experienta placuta pentru intreaga familie.
2. Te simti bine cand realizezi ca esti un parinte mai bun decat altii
A fi mandru de tine insuti nu este chiar cel mai frumos sentiment si daca uneori te mai incearca, probabil este urmat si de un sentiment de disconfort, mai ales daca este vorba de persoane apropiate. Este destul de dificil sa ii spui cuiva cum sa isi creasca propriul copil, oricat de bine l-ai cunoaste.
Fiecare are din cand in cand sentimentul ca se descurca mai bine decat altii. Accepta acest lucru si nu te simti prost, este ceva trecator.
3. Nu te inscrii la activitatile desfasurate de parinti la scoala
Gandeste in felul urmator: puterea ta de a spune nu unor activitati de voluntariat care ti se impun iti va permite sa te concentrezi asupra unor lucruri mai importante, cum ar fi sa te ocupi mai bine de copiii tai. Uneori abia reusesti sa le faci pe toate, fara a mai pune la socoteala comitete si intruniri cu parintii.
4. Tipi la copilul tau desi el nu a gresit
Ei bine, aici te poti simti extrem de vinovata. Esti nervoasa din cu totul alte motiv, cel mic iti iese in cale si te sacaie cu ceva si ridici cam tare tonul pentru ceva irelevant. Partea buna este ca daca iti ceri scuze si vorbesti cu el clar, ii poti oferi o lectie importanta despre ce inseamna sa ai maturitatea de a recunoaste ca ai gresit si cum poti indrepta lucrurile.
5. Te bucuri de zilele petrecute la serviciu
Poti sa iti iubesti copiii si in acelasi timp sa arzi de nerabdare sa te intorci la colegii de munca, sa bei o cafea, sa iti vezi de lucrurile tale si de intalniri cu persoane adulte cu care sa poti purta o conversatie spumoasa. Este bine sa vrei sa vorbesti sau sa faci si altceva ce nu tine de copiii tai. Nu inseamna ca nu esti o mama suficient de grijulie ci ca te iubesti si pe tine si stii ce sa iti oferi pentru a fi mai implinita.
6. Nu ii lasi in dormitorul vostru
Cand devii mama, nu iti pierzi brusc nevoia de a avea intimitate. Unele lucruri se transforma, dar nu renunti complet la propria persoana. De aceea, daca nu exista motive reale pentru ca cei mici sa invadeze camera care va apartinea voua, nu ai de ce sa te simti vinovata daca macar din cand in cand ii refuzi si ii obisnuiesti sa doarma in camera lor sau sa va acorde si momente de intimitate.
7. Le oferi dulciuri sau cadouri pentru a-i determina sa fie cuminti
A mitui pe cineva pentru a-l determina sa te asculte nu este chiar cea mai buna strategie, mai ales pentru ca pe termen lung se va intoarce mult impotriva ta. La un moment dat copilul invata sa te manipuleze si sa obtina ce doreste, iar daca nu ii cedezi, sa refuze orice forma de cooperare. Cu toate acestea, este de inteles daca din cand in cand cedezi acestui impuls si ii oferi ceva pentru a avea un moment de liniste si relaxare. Atata timp cat nu transformi acest lucru intr-un obicei regulat, nu ai motive pentru care sa te simti vinovata.
foto: http://www.kolcraft.com