Telefonul mobil, daunator copilariei
Publicat pe 25.11.2010 la 17:59 Actualizat pe 25.11.2010 la 18:01
Un copil care vorbeste la propriul telefon nu mai este o noutate. Fie ca au 6 sau 12 ani, micutii poarta mandri la gat sau in ghiozdane micul aparat.
De cele mai multe ori, parintii sunt cei care au considerat necesar sa isi inzestreze copiiii cu aceste telefoane, in speranta ca asa ii pot controla mai usor.
Insa, in momentul in care va poseda un telefon, cel mic va deveni superficial, neatent, va dori sa vorbeasca la telefon, decat sa se intalneasca personal cu colegii.
Iar vremurile copilariei nevinovate apun. Parintele nu isi va mai striga copilul de la fereastra, ca sa vina in casa, de la joaca, ci ii va da un bip.
Nu se poate spune cu exactitate varsta precisa de la care un copil "ar fi indicat" sa aiba telefon portabil. Copiii si adolescentii ar trebui protejati pe cat posibil de o expunere exagerata la utilizarea telefoanelor portabile din mai multe motive.
Printre cele mai importante dezavantaje de care trebuie sa tinem seama se numara:
- cantitatea de timp alocata conversatiilor la telefon, imposibilitatea unui copil/adolescent/chiar adult de a limita durata discutiilor, in detrimentul altor activitati: sport, joc in aer liber cu alti copii, citit;
- expunerea copiilor (mai ales in marile orase) atacului unor infractori tentati de diferitele aparate pe care le au adolescentii;
- scaderea atentiei copiilor: frecvent ei folosesc telefoanele portabile pe strada, expunandu-se accidentelor, situatie dramatica demonstrata de un studiu publicat recent intr-una dintre cele mai importante reviste medicale internationale Conform Stavrinos D, Byington KW, Schwebel DC, Effect of cell phone distraction on pediatric pedestrian injury risk.
- nici pe departe in ultimul rand, expunerea, afirmata de studii de specialitate, riscului mai mare de a avea tumori cerebrale in cazul persoanelor care folosesc telefoanele portabile; acest risc creste direct proportional cu durata de expunere, fiind mai important la persoanele care au folosit telefoanele portabile inainte de varsta de 20 ani si din cauza vulnerabilitatii mai mari a creierului in dezvoltarea unor agenti cancerigeni.
In cazul in care vreti neaparat sa va dotati copilul cu un telefon mobil, aveti grija ca acesta sa tina cont de urmatoarele lucruri:
- Sa nu efectueze convorbiri lungi la telefonul mobil. In acest caz, telefonul fix este cel mai indicat.
- Sa nu poarte telefoanele mobile la curea sau la gat. Cel mai bun loc in care ar trebui sa "stea" aceste aparate este (acolo unde se poate) un buzunar la pantalon, plasat de-a lungul piciorului.
- Sa nu vorbeasca la telefon in spitale, lacasuri de cult si nici in timpul orelor de curs, la scoala.
Citeste si Jurnalul National !
Foto: blog.nielsen.com