Trebuie implicat copilul in muncile casnice?

Publicat pe 22.09.2010 la 14:29 Actualizat pe 22.09.2010 la 14:32

Exista numeroase opinii diferite legate de efectul participarii celui mic la muncile casnice.

Contradictiile apar datorita faptului ca, de-a lungul istoriei speciei noastre, pana in pragul mileniului III, muncile casnice erau cu adevarat utile pentru micut, care invata astfel o multime de aspecte legate de munca, familie, conturandu-si totodata unele deprinderi.

Asa cum arata antropologia moderna, in zilele noastre, micutul are alte posibilitati de informare si e dependent de informatie cat mai bogata.

Asadar, dupa cum afirma cercetatorii americani antropologi, muncile casnice nu mai reprezinta o scoala necesara, ci mai degraba un aspect cronofag, ce poate deveni un real obstacol in fata evolutiei adaptative a micutului.

De ce micutul nu trebuie "incarcat” cu treburi casnice

Este lesne de inteles ca micutul nu trebuie sa fie scutit complet de treburi casnice. Problemele apar insa atunci cand acestuia i se rapeste o mare parte din timpul de joaca, pentru activitatea respectiva si atunci cand e suprasolicitat si obligat la un alt model de ratiune si de intelegere a vietii.


Astfel, este foarte bine ca cel mic sa stie sa-si faca singur curat din cand in cand sau sa spele vasele, dar in niciun caz aceste activitati nu trebuie sa-i ocupe mai mult de 15 minute pe zi. In conditiile in care copilul este zilnic obligat sa depuna eforturi casnice pe o durata mai indelungata de timp, apar o multime de neajunsuri si probleme psihologice care-i pot dauna atat in prezent, cat si in viitor.

Restrangerea timpului liber

Uitand uneori ca si ei au fost copii, adultilor li se pare ca micutii au o groaza de timp liber, in care practic nu au ce face. Dar rapirea unei singure ore de joc pe zi este pentru cel mic o pierdere ireversibila, care-i poate frana dezvoltarea psihica si chiar pe cea fizica.

Nu trebuie uitat ca jocul este o activitate necesara antrenarii functiilor psihice, atat pe planul rational, al gandirii, cat si pe cel afectiv, al trairilor sufletesti.

Cercetatorii belgieni de la Universitatea din Bruxelles au demonstrat recent ca inlocuirea partiala a jocului cu muncile casnice poate reduce cu pana la 50% capacitatea de gandire matematica.

In conditiile epocii computerelor, in care traim in prezent, reducerea capacitatii de rationare matematica scade enorm sansele de reusita in viata.

Monotonia duce la gandire laconica

Muncile casnice implica, de cele mai multe ori, miscari stereotipe ale unor activitati ce nu presupun foarte multa intelegere si rationare.

In cazul in care aceste activitati monotone sunt executate timp de peste 30 minute in fiecare zi, creierul se obisnuieste cu stimuli monotoni pe care nu mai are nevoie sa-i analizeze. Ca urmare, imaginatia si creativitatea scad drastic, la fel ca si interesul si tendintele de a analiza mai complex evenimentele si obiectele din jur.

Astfel, se contureaza un model de gandire simpla, robotica, rece, care nu permite evolutia normala a inteligentei. Acelasi lucru se poate intampla si cu adultii care presteaza munci foarte monotone si nu au timp pentru lectura, film si alte distractii.

Falsa maturitate

Din popor se stie ca munca ne maturizeaza si chiar unii psihologi considera ca, obisnuiti de mici cu muncile casnice, copiii capata o gandire asemanatoare unui adult.

Asa cum arata psihologii de la Universitatea Cambridge, nu este vorba de o maturizare reala a gandirii, ci de cresterea capacitatii imitative a adultilor, tocmai datorita scaderii interesului pentru a rationa singur. Majoritatea muncilor casnice nu obliga la analiza si gandire, ci doar la respectarea unor reguli simple.

Sfaturi pentru parinti:

1. Nu-l incarca pe copil cu treburi casnice zilnic! In schimb, lasa-l mai mult sa aiba grija de camera sa, si aceasta numai cand se plictiseste de joc.

2. Evita sa-l intrerupi dintr-o activitate care-i place pentru a efectua o munca oarecare pentru casa.

3. In cazul in care il trimiti la cumparaturi singur, lasa-l sa aleaga liber unele produse, in limitele unor anumite preturi. Este recomandat sa-i sugerezi sa-si cumpere ceva care-i place dintr-un rest care va ramane.

4. Nu adopta prostul obicei modern de a oferi un “salariu” micutului contra muncilor casnice facute. In acest caz, exista riscul tentatiei de a efectua orice alta munca platita pentru oricine altcineva. Aceasta poate avea drept urmare o multime de neajunsuri, dar si riscuri.

5. In cazul in care ii place sa se simta util si executa cu placere unele munci casnice, ai mare grija sa nu devina dependent de munca la o varsta mult prea frageda.

6. Daca micutului ii place pur si simplu sa execute munci casnice, lasa-l, insa analizeaza mai profund daca are indeajuns posibilitatea de a se juca sau daca are probleme de comunicare cu copiii.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.sodahead.com
www.homegrownmommy.com
www.thedailygreen.com

În articolul

Trebuie implicat copilul in muncile casnice?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Părinţii tinerilor ucişi de Vlad Pascu au răbufnit după o întrebare a judecătoarei. "Chiar nu ştiţi nimic?!"
a1.ro
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
HelloTaste.ro
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Catine
3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
useit.ro
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
as.ro
Cristi Tănase, lovitură totală primită de la femeia care l-a ţinut la uşă, fără doi dinţi. Nu îşi poate vedea nici propria fiică
MediCOOL
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Spynews
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
DeParinti
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
MediCOOL
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
HelloTaste
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
x