Venirea pe lume a copilului si impactul asupra relatiei de cuplu

Publicat pe 24.09.2010 la 12:20 Actualizat pe 24.09.2010 la 15:39

Specialistii in stiinte comportamentale si antropologie au demonstrat ca, dupa sosirea primului copil, viata de cuplu este modificata de o multime de factori.

Pe langa aspectele indelung studiate si arhicunoscute legate de aspectul psihosocial al conditiei de parinte, exista si o serie de transformari la nivel instinctiv, dar si la nivel biopsihologic si hormonal.

Parinti intre 18 si 25 de ani

In cazul femeilor cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, odata cu nasterea pot avea loc transformari in controlul secretiei unor hormoni masculini din ovar si glandele suprarenale.

Ca urmare, 19% din femeile care nasc la o varsta de sub 25 de ani devin fie mai iritabile si chiar agresive fata de partener, fie aparent nepasatoare si neglijente fata de viata de cuplu si fata de copil. Acest aspect este cu atat mai accentuat cu cat stresul este mai intens.

Barbatii care devin tati la varsta adolescentei tarzii, adica intre 19 si 25 de ani, sunt foarte apropiati de partenera si de copil in primele 18 luni de viata ale micutului.

Daca mama are intre 18 si 25 de ani, iar partenerul devenit tatic are intre 25 si 45 de ani, acesta va dezvolta un comportament parental mai intens, dar mai ponderat in manifestari exterioare fata de partenera sau fata de copil. In acest caz, problemele apar numai in primele 6-8 luni de la nasterea copilului.

In acel moment, barbatul pare mai neglijent cu partenera sa, datorita redirectionarii stricte a afectiunii catre copil. In cazul in care tanara mamica nu intelege acest fenomen, de obicei apare o reactie exagerata de repulsie fata de comunicarea cu partenerul.

Parinti intre 26 si 39 de ani

In acest caz, din ce in ce mai frecvent in zilele noastre, femeia sufera o serie mai complexa de modificari atat pe plan neurohormonal, cat si psihologic, biopsihologic si comportamental.

Cercetarile specialistilor norvegieni au dovedit ca psihicul tinerelor devenite proaspete mamici la aceasta categorie de varsta este mai stabil, mai ales datorita unui echilibru mai bun intre productia de hormoni feminini si masculini din ovar si suprarenale.

S-a demonstrat astfel ca o femeie, in primii 2 ani dupa nastere, isi poate diminua drastic reactiile afectiv-emotionale fata de sot si copil daca are un somn de noapte intrerupt sau insuficient de odihnitor timp de 9 ore pe noapte.

In cazul nerespectarii odihnei de noapte, creierul afectiv este bombardat cu anumite impulsuri nervoase, neavand posibilitatea sa se refaca in procesul activ al somnului. Ca urmare, poate aparea o temporara distantare fie fata de copil, fie fata de tatal copilului.

Acest aspect legat de efectul somnului insuficient apare cel mai frecvent dupa primele 8 luni de la nastere si poate dura 7-10 luni. In aceste 7 sau 10 luni, in care barbatul percepe o distantare evidenta, exista riscul ca si acesta sa devina mai rece si intolerant.

O alta problema recent descoperita este cea a mamicilor de varsta tanara care stau numai in casa cea mai mare parte a timpului, in primii 2 ani dupa nastere. Femeile devin astfel extrem de irascibile, nervoase, iar tensiunea psihica acumulata poate izbucni frecvent sub forma unor accese de furie.

Parinti peste 40 de ani

Daca in urma efectuarii testelor genetice s-a permis o sarcina la o varsta de peste 40 de ani, problemele nu sunt foarte complicate din punct de vedere psihologic.

O femeie genetic sanatoasa, pentru a da nastere unui copil, are o capacitate de reactie neuro-hormonala normala. Desi exista unele riscuri privind aparitia unor forme de nevroza, acestea apar la doar 1 din 10 femei care nasc la varste de peste 40 de ani.

Problemele de cuplu apar atunci cand femeia aflata la prima sarcina la aceasta varsta are un apetit scazut pentru intimitate. Asa cum arata sexologii norvegieni, pastrarea unei bune relatii cu partenerul de viata necesita un minim de evenimente intime in primii 2 ani dupa nastere.

Citeste si Revista Felicia
Foto: www.ct.gov

În articolul

Venirea pe lume a copilului si impactul asupra relatiei de cuplu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x