11 motive pentru care e bine să mănânci pătrunjel! Află ce beneficii aduce sănătății
Publicat pe 19.03.2014 la 11:23 Actualizat pe 19.03.2014 la 11:26
Ai nevoie de calciu, fier, betacaroten sau vitamina C? Consumă zilnic o legătură de pătrunjel verde, pus în salate, presărat în supe sau tocane sau chiar adăugat în sucuri proaspete de fructe sau legume. Ai 11 motive serioase să faci asta!
Ai nevoie de calciu, fier, betacaroten sau vitamina C? Consumă zilnic o legătură de pătrunjel verde, pus în salate, presărat în supe sau tocane sau chiar adăugat în sucuri proaspete de fructe sau legume. Ai 11 motive serioase să faci asta!
Pătrunjelul conține proteine (20%), flavonoide (întreţin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten şi, în special, vitamina C.
Substanţele componente din uleiul volatil al pătrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plămânilor. Acestea acţionează asemănător antioxidanţilor care neutralizează anumite tipuri de substanţe cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de ţigară, fumul cărbunilor pentru grătar, etc.).
Pătrunjelul mai conţine: calciu (100 grame de pătrunjel conţin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de patrungel conţin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de pătrunjel conţin 2.7 mg de mangan), inozitol şi sulf.
Pe lângă faptul că oferă substanţe nutritive esenţiale, pătrunjelul echilibrează şi stimulează energia organelor, îmbunătăţindu-le capacitatea de asimilare şi utilizare a nutrienţilor.
Iată și cele 11 motive pentru care e bine să consumi pătrunjel zilnic:
1. Îmbunătăţeşte digestia, prevenind astfel balonările şi indigestia.
2. Ajută ficatul, hrănind astfel sângele şi fluidele corpului.
3. Ajută la dizolvarea calculilor renali.
4. Îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi reface circulaţia sangvină a uterului.
5. Stimulează sistemul imunitar, datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 şi clorofila.
6. Previne retenţia de apă în ţesuturi.
7. Stimulează funcţionarea tiroidei.
8. Are proprietăţi laxative. În cazurile de constipaţie acţionează blând, fără efecte secundare.
9. Previne anemia feripriva ca urmare a conţinutului bogat de fier, dar şi a vitaminei C (care ajuta la absorbţia fierului);
10. Înţepături de insecte - umflaturile şi mâncărimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu pătrunjel.
11. Ameliorează durerile reumatice;