3 afecțiuni de sezon. Cum să ai grijă de sănătatea ta

Publicat pe 01.07.2020 la 15:40 Actualizat pe 02.07.2020 la 08:09

unsplash

După două luni de stat acasă, starea de relaxare ne-a pus în fața multor provocări și libertăți după care am tânjit în perioada de izolare. Schimbarea bruscă, animată de dorința de a face totul și de a recupera timpul pierdut, și interacțiunile cu prietenii pot lua organismul pe nepregătite. Dintr-odată, după mai mult de 60 de zile de prea puțină mișcare, oamenii vor să meargă pe munte, să se înscrie la maratoane, să reia mersul la sală cu un număr dublu de antrenamente. În plus, este sezonul în care ești predispus la mai multe afecțiuni.

În articolul următor, vom enumera cele mai frecvente trei afecțiuni de sezon, cu indicații asupra posibilelor rezolvări:

Răceli

Temperaturile variabile, alternanța zilelor ploioase cu cele caniculare, începutul de vară capricios și un organism cu o imunitate relativ scăzută: sunt factorii favorizanți pentru afecțiuni respiratorii. Dacă ai dureri in gat, atunci situația se poate complica în mod semnificativ. Tocmai de aceea, nu le neglija și gândește-te că organismul tău a fost menajat într-un mediu protejat timp de două luni. Când ești răcit, te doare gâtul, ai nasul înfundat, ai o stare de letargie și de rău general, practic nu ai energie să faci nimic și orice activitate te obosește. Prin urmare, este recomandat să mergi cât mai repede la un cabinet medical de specialitate. Ai grijă să respecți și prevederile în vigoare: de fiecare dată, nu uita de masca de protecție în mijloacele de transport și spații închise, iar dacă nu ai una medicală, ci textilă și reutilizabilă, spal-o după fiecare purtare și dezinfectează-te cât mai des pe mâini.

Alergii

Chiar dacă primăvara reprezintă vârful acestora, alergiile sunt frecvente și vara, având în vedere stimulii din mediu: polen, praf, înțepături de insecte.

Dacă nu știai, alergia este, de fapt, o reacție exagerată a organismului declanșată de expunerea la substanțe comune, tolerate de persoanele fără predispoziție la dezvoltarea bolilor alergice. În momentul în care intri în contact cu un factor alergen, sistemul imunitar produce anticorpi pentru protejarea organismului. Anticorpii încearcă îndepărtarea sau distrugerea oricărui corp străin pătruns în organism, pe care îl percepe ca pe un parazit. Dacă părinții și bunicii tăi au avut alergie la ceva anume, e posibil să o fi moștenit, asta deoarece comportamentul de tip alergic are tendință familială de apariție. Cele mai obișnuite cauze ale alergiilor sunt:

• polenul copacilor, ierburilor și cerealelor

• praful de casă

• mucegaiurile

• proteine de origine animală

• anumite alimente

• medicamente

• înțepăturile de insecte.

Cele mai frecvente reacții alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor și căilor respiratorii, reacția organismului putând fi de la ușoară (manifestările afectează un singur organ sau doar o arie specifică) la una severă. Dacă dintr-odată te confrunți cu roșeață, erupții pe piele, prurit, lăcrimare, rinoree, fă-ți o programare la medicul alergolog. De asemenea, dacă nu cunoști cauza exactă a factorului declanșator, poți să efectuezi la orice laborator medical Regina Maria un panel complex de alergeni. Astfel, poți afla că nu ai voie să mănânci alune, că busuiocul adăugat în salate nu îți face deloc bine, că până și o lămâie mucegăită, uitată într-un colț de dulap, îți poate provoca neplăceri. Uneori, reacțiile alergice pot apărea și la nivelul tractului digestiv, manifestându-se prin crampe stomacale, vărsături și diaree. Și în acest caz, nu lua medicamente fără prescripția specialistului.

Entorse, întinderi de ligamente

Dacă nu ai făcut mișcare în confortul propriei locuințe și acum ai pornit pe trasee montane dificile, e posibil ca la o mișcare bruscă să faci o entorsă la gleznă sau o întindere de ligamente la unul din genunchi. Pentru a preveni accidentările, fă mișcare în fiecare zi, fă o scurtă încălzire prin exerciții active de stretching, achiziționează-ți încălțăminte adecvată și alege mai întâi o drumeție ușoară, de relaxare. După un astfel de incident, cel mai recomandat, după consultarea în prealabil a unui medic ortoped și efectuarea unor investigații de imagistică medicală, este repausul.

Cea mai mare greșeală pe care mulți o fac este aceea de a alege „după ureche” remedii homeopate, ceaiuri, tincturi și sfaturi adunate din mediul online. O cataplasmă cu varză nu te va vindeca în cazul unei entorse, iar un masaj cu oțet de miere nu va fi eficient pentru a te scăpa de bubițele apărute pe piele în cazul unei alergii. Ascultă-ți corpul și fii prietenul lui, recurgând de fiecare dată la ajutor specializat.

Sursă foto: unsplash.com

În articolul

3 afecțiuni de sezon. Cum să ai grijă de sănătatea ta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x