5 factori care influenteaza calitatea apei minerale

Publicat pe 13.08.2019 la 17:14 Actualizat pe 13.08.2019 la 17:17

Prin natura sa, o apa minerala de calitate a fost protejata impotriva oricarui tip de poluare, contine minerale, oligoelemente, are un gust neutru si agreabil. De aceea, consumatorii trebuie sa tina cont de cativa factori importanti atunci cand cumpara apa minerala.

In ultima vreme, calitatea apei pe care o consumam zilnic are tot mai mult de suferit din cauza poluarii excesive. Ca urmare a acestui fapt, producatorii si distribuitorii de apa imbuteliata asalteaza rafturile magazinelor cu o multitudine de produse care promit un lichid curat si proaspat.

Desi piata abunda de sticle si etichete, nu toate apele comercializate sunt si cele mai sanatoase. Apa minerala naturala trebuie sa fie pura din punct de vedere microbiologic, lipsita de contaminanti si sa aiba o compozitie fizico-chimica constanta in timp. Indiferent daca este plata sau carbogazoasa, aceasta trebuie sa provina dintr-un izvor sau o sursa forata artificial, departe de aglomerari urbane si industriale.

Prin natura sa, o apa minerala de calitate a fost protejata impotriva oricarui tip de poluare, contine minerale, oligoelemente, are un gust neutru si agreabil. De aceea, consumatorii trebuie sa tina cont de cativa factori importanti atunci cand cumpara apa minerala.

Cantitatea de reziduu sec

Mineralizatia totala are o importantă deosebită pentru orice apa minerala. In functie de continutul de saruri minerale din lichid, aceasta poate fi mai mare sau mai mica si poarta denumirea de reziduu sec. Mai exact, cantitatea de reziduu reprezinta pulberea ce ramane in urma fierberii apei la 180°C.

Din punct de vedere al reziduului sec, apa minerala se separa in patru tipuri. Apa cu mineralizatie foarte scazuta inregistreaza o cantitate de reziduu sub 50 mg/l, cea cu mineralizatie scazuta intre 50-500 mg/l, valoarea medie trebuie sa aiba 500-1500 mg/l si apa bogata in saruri minerale peste 1500 mg/l.

In general, o apa buna trebuie sa contina sub 500mg/l de reziduu sec, deoarece daca se depaseste aceasta cantitate creste semnificativ riscul unor complicatii care genereaza litiaza renala sau biliara. Persoanele care consuma o apa foarte bogata in saruri minerale, insa in cantitati normale nu risca sa dezvolte complicatii. Cantitatea de reziduu sec se gaseste pe eticheta tuturor apelor minerale.

Concentratia de calciu

Calciul este un mineral esential pentru organismul uman, fiind un important constituent al oaselor si dintilor, pentru functionarea nervilor, coagularea sangelui sau contractia muschilor. Concentratia de calciu din apa este necesara deoarece prin consumul acestui lichid se reface echilibrul in mod natural, ajuta la stimularea apetitului si a digestiei.

Totusi, excesul de calciu poate provoca aparitia calculilor biliari, motiv pentru care nu este indicat ca o apa minerala sa depaseasca valoarea de 100 mg/l. Persoanele care sufera de afectiuni ale rinichilor sau ale bilei nu ar trebui sa consume ape minerale plate ori carbogazoase care să depaseasca aceasta valoare. Necesarul zilnic de calciu pentru o persoana este de 1000-1500 mg.

Concentratia de sodiu

Pentru a functiona in mod corespunzator, organismul uman are nevoie de o cantitate recomandata de 1500 mg de sodiu pe zi. Acest mineral regleaza fenomenele electrice de membrana, tensiunea arteriala si procesele celulare. Sodiul este necesar pentru buna functionare a corpului, mai ales ca favorizeaza activitatea sistemului nervos si muscular.

Limita maxima admisa in apa minerala este de 200 mg/l. Cu toate acestea, persoanele hipertensive, cele care sufera de boli cardiovasculare sau copiii carora li se recomanda o apa cu continut mic de sodiu, trebuie sa consume un lichid care are sodiu in compozitie sub 20 mg/l. Pentru bebelusii care nu au implinit un an este indicat ca valoarea sodiului din apa consumata sa fie si mai scazuta.

Concentratia de magneziu

Alaturi de calciu, magneziul este important pentru functionarea adecvata a sistemului nervos si a celui muscular. Acest mineral participa la sute de reactii biochimice, regleaza nivelul zaharului din sange, previne hipertensiunea si bolile de inima, combate diabetul si pietrele la rinichi. Deoarece are un rol atat de complex, surplusul de magneziu in organism poate provoca dezechilibre, in timp ce o carenta de magneziu conduce la dezvoltarea unor afectiuni mai grave.

O apa minerala de calitate trebuie sa contina o cantitate de magneziu aflata sub 50 mg/l pentru a echilibra nivelul metabolic al organismului. De altfel, necesarul de magneziu recomandat pentru un adult nu trebuie sa fie mai mare de 400 mg/l zilnic.

Cantitatea de nitrati

Nitratii sunt componenti naturali care se gasesc chiar si in cea mai pura apa minerala. Depasirea limitei maxim admise, de 50 mg/l, reprezinta un factor daunator pentru sanatate. Pentru consumul frecvent, mai ales in cazul copiilor, specialistii recomanda ca nivelul de nitrati dintr-o apa minerala sa nu fie mai mare de 10 mg/l.

Nitratii sunt un compus al azotului si principalul semn ca apa este poluata. Aceste substante toxice se transforma in nitriti atunci cand ajung in stomac. Prezenta peste limita in organism conduce la afectiuni gastro-intestinale, blocheaza hemoglobina, iar in cazul copiilor poate avea urmari foarte grave.

Puritatea sursei ramane o caracteristica importanta pentru calitatea apei minerale. Consumatorii trebuie sa citeasca cu atentie eticheta produsului, mai ales daca consuma in mod regulat un anumit sortiment de apa minerala plata sau carbogazoasa. O apa de calitate trebuie sa fie bogata in calciu si magneziu, insa mai saraca in sodiu si nitrati.

În articolul

5 factori care influenteaza calitatea apei minerale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
a1.ro
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x