5 probleme de sănătate cauzate de sedentarism
Publicat pe 29.05.2018 la 09:11 Actualizat pe 29.05.2018 la 09:14
Lipsa mișcării este unul dintre cele mai periculoase lucruri la care îți poți supune corpul. La nivel global, 1 din 4 adulți nu fac suficientă mișcare, conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Lipsa mișcării este unul dintre cele mai periculoase lucruri la care îți poți supune corpul. La nivel global, 1 din 4 adulți nu fac suficientă mișcare, conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Pe lângă riscul apariției obezității, care a fost îndelung mediatizat întru conștientizare, stilul de viață sedentar poate cauza și o serie de alte probleme de sănătate. Dacă nu ți-ai pregătit deja echipamentul sportiv, iată cinci afecțiuni care pot apărea din cauza activităților statice și care te vor pune pe gânduri și pe banda de alergat:
1. Afecțiunile cardiovasculare
Stilul de viață sedentar poate fi o cauză a apariției unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, angina pectorală, ateroscleroza sau tromboza profundă. Deteriorarea sistemului circulator este, de altfel, mai comună în rândul persoanelor care desfășoară activități statice, precum este munca de birou.
2. Osteoporoza
Prin sport nu solicităm și menținem sănătatea doar pentru sistemul circulator și pentru cel muscular, ci și pentru cel osos. În lipsa activității fizice, rezistența oaselor poate să scadă considerabil. Astfel, între sedentarism și osteoporoză există o legătură strânsă.
3. Coxartroza
Deși în general este o afecțiune specifică persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, coxartroza, cunoscută și drept osteoartroza șoldului, poate să își facă apariția și în rândul tinerilor. Pe lângă predispozițiile specifice, care includ displazia de șold sau traumatismele locale, sedentarismul poate reprezenta un factor de risc pentru instalarea acestei afecțiuni.
4. Diabetul zaharat
Activitatea fizică reglează nivelul zahărului din sânge. În absența acesteia, caloriile consumate cresc nivelul de zahăr și, implicit, pe cel de glucoză, suprasolicitând astfel pancreasul și stimulând producția de insulină.
5. Depresia și anxietatea
În timpul activității fizice, nivelul de stres se reduce, datorită creșterii nivelului de endorfine. De aceea, afecțiuni precum depresia și anxietatea sunt mai des întâlnite în rândul persoanelor care au un stil de viață sedentar.
Sursă foto: Shutterstock