5 produse care te fac să nu mai poți dormi. Iată ce e bine să NU CONSUMI înainte de culcare
Publicat pe 06.02.2017 la 14:04 Actualizat pe 06.02.2017 la 14:16
Daca vrei sa dormi ”ca un bebelus”, atunci e bine sa stii ce trebui sa nu consumi inainte de a te baga in pat.
Un pahar de vin, la cină, a intrat în rutina multor persoane. Însă, specialiștii avertizează că, în cele mai multe cazuri, consumul de alcool înainte de culcare poate avea un efect nedorit. În loc să te ajute să dormi mai bine, alcoolul provoacă insomnie.
În urma unui studiu, experții în somn au realizat o listă scurtă cu produse pe care nu ar trebui să le consumi înainte de culcare, dacă vrei să dormi bine.
Sammy Margo, expert în somn, susține că anumite produse, consumate înainte de culcare, pot provoca insomnie. Iată-le:
ALCOOLUL
Mai mult de jumătate dintre britanici consumă alcool înainte de culcare. Însă, spun experții, acesta îi împiedică pe oameni să intra într-un somn profund pe timpul nopții. Așadar, ei recomandă ca licorule bahice să fie evitate, pe cât posibil, noaptea. Asta dacă se dorește un somn odihnitor.
MÂNCAREA BOGATĂ ÎN GRĂSIMI
Ca și mâncărurile picante, și cele bogate în grăsimi pun sistemul digestiv la munci grele. Și, organismul tău, în loc să intre în repaos, va munci peste noapte să topească tot ce ai mâncat înainte de culcare. Specialiștii recomandă să eviți consumul de înghețată, fast food și orice alte produse grase înainte de culcare.
MÂNCAREA PICANTĂ
Mâncarea condimentată îi va da mult de lucru sistemului digestiv care, pe timp de noapte, în loc să se odihnească, va munci să digere ce ați mâncat. Mâncarea picantă poate produce indigestie.
BRÂNZA și CARNEA PROCESATĂ
Brânza conține un aminoacid ce te face să fii alert și mai puțin obosit. Rânzeturile dure și carnea procesată au cel mai ridicat procent de tiramină, un aminoacid ce furnizeaza energie prin eliberarea de adrenalină. Tiramina poate fi găsită în multe surse alimentare (vinul roșu, fasole, cârnați, ardei iute, stafide, avocado, păstăi verzi, iaurt, brânză, hering murat).
CAFEAUA
Organismului îi trebue în jur de cinci ore ca să reducă efectul cofeinei. Deci, dacă vreți să dormiți bine, nu consumați cafea cu cinci ore înainte de culcare. Studiul realizat de experții în somn a arătat că au fost și cazuri în care organismul s-a ”luptat” cu efectul cofeinei chiar și la 10 ore după ce o persoană a băut o ceașcă cu cafea.
Fotografii: hepta.ro