7 greșeli pe care le faci când ieși să alergi pe afară în timpul iernii
Publicat pe 18.12.2018 la 09:57 Actualizat pe 18.12.2018 la 10:02
Faptul că vremea de afară s-a răcit nu trebuie să reprezinte un motiv pentru tine să renunți la activitatea fizică până la primăvară. Sunt însă câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vrei să faci sport în aer liber pe timpul iernii.
Sportul nu trebuie să depindă niciodată de anotimp. O viață activă este una sănătoasă, te va ajuta să ai mai multă energie, să îți oxigenezi mai bine mintea și sângele și să te bucuri până la urmă de o siluetă așa cum îți dorești. Faptul că vremea de afară s-a răcit nu trebuie să reprezinte un motiv pentru tine să renunți la activitatea fizică până la primăvară. Caută câteva trasee urbane mai ferite de trafic și aglomerație, care să fie de obicei curate și fără părți dificile de polei și ieși în continuare la alergat. Sunt însă câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vrei să faci sport în aer liber pe timpul iernii.
7 greșeli pe care le faci când ieși să alergi pe afară în timpul iernii:
1. Nu pui siguranța pe primul loc
Siguranța în alergare trebuie să plece de la vizibilitate, să alegi un traseu care să nu devină o cursă cu obstacole pentru tine, dar și încălțăminte. Începând cu șosetele termice și până la pantofii de alergat din picioare, toate acestea trebuie să fie adaptate condițiilor. Nu vei putea alerga pe polei cu aceeași pereche de incaltaminte sport pe care o folosești la sală sau în parcuri, pe timp de vară.
2. Nu te îmbraci cum trebuie
Este foarte important ca pe timpul iernii să ai mare grijă în privința hainelor alese atunci când faci sport afară. Vei avea nevoie de flexibilitate, dar și straturi care să îți țină de cald, de aceea în privința pantalonilor poți merge pe o pereche de pantaloni termici. În partea superioară a corpului caută să porți hanorace care îți vor oferi îndeajuns de multă libertate să poți alerga fără probleme și să nu resimți temperaturile reci. De asemena, sub acestea poți purta o bluză termică, pentru a te asigura că transpirația nu va rămâne pe piele, riscând să răcești.
3. Nu te motivezi cum trebuie
Modul în care știi să te motivezi contează foarte mult atunci când te apuci de sport, fie că e la sală, la bazin sau în aer liber. Fără o motivație suficient de puternică, poți renunța după 15 minute de alergat, motiv pentru care una dintre cele mai simple soluții este să îți găsești o parteneră de jogging și astfel să vă motivați reciproc.
4. Îți stabilești obiective greșite
Iarna nu vei reuși să alergi mai repede sau mai mult decât o vei face în perioada caldă a anului. Și asta din cauza condițiilor de afară, stării drumurilor, faptului că porți haine mai groase pe tine și a aerului din atmosferă. Stabilește-ți obiective realiste pentru sezonul în care te afli și bucură-te de fiecare kilometru în plus alergat.
5. Distanțele alese sunt prea mari
Rămânem în continuare la capitolul acesta al obiectivelor greșite, dar vorbim și despre distanțe. Iarna nu este momentul pentru antrenamente de semimaraton, ci mai degrabă pentru a rămâne sau intra în formă. Tocmai din acest motiv distanțele exagerat de mari nu sunt foarte recomandate, pentru că pot duce la accidentări. O altă soluție pentru un antrenament diferit și foarte eficient este să alergi în scurte reprize de sprinturi sau să cauți un deal pe care să încerci să îl parcurgi într-un timp cât mai scurt.
6. Nu te încălzești cum trebuie
Trecerea de la căldura plăcută din locuință la frigul de afară poate fi un șoc foarte mare pentru organismul tău, care ar trebui pregătit întâi pentru orice fel de antrenament în aer liber. De aceea încălzirea este un proces foarte important, care dincolo de efecte asupra performanței, poate influența și starea ta de sănătate și te poate ajuta să nu te accidentezi.
7. Nu te hidratezi destul
Ai putea crede că nu pierzi la fel de multe fluide tocmai pentru că este frig afară, dar te înșeli. Vei transpira mult sub acel echipament de alergare, motiv pentru care ar trebui să te hidratezi cu mare atenție. În plus, atunci când ești deshidratată există un risc mai mare să te trezești cu cârcei sau crampe musculare.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Blazej Lyjak