8 alimente pe care ar trebui să le incluzi mai des în meniul tău zilnic
Publicat pe 06.09.2018 la 10:38 Actualizat pe 06.09.2018 la 10:46
O alimentație săracă în nutrienți de calitate va duce mai departe la kilograme în plus, la o capacitate redusă de concentrare și chiar la unele probleme de sănătate de care îți va fi dificil să scapi. Există însă și soluții la care poți apela fără un mare efort.
Din cauza rutinei, a lipsei timpului sau pur și simplu a oboselii, alimentația ta zilnică poate avea de suferit. Alegi să mănânci cele mai accesibile și mai rapide variante, chiar dacă acestea nu sunt de fiecare dată și cele mai potrivite pentru tine. O alimentație săracă în nutrienți de calitate va duce mai departe la kilograme în plus, la o capacitate redusă de concentrare și chiar la unele probleme de sănătate de care îți va fi dificil să scapi. Există însă și soluții la care poți apela fără un mare efort, pentru a te putea bucura de mese delicioase, urmând retete rapide și echilibrate, adică perfecte pentru organismul tău.
8 alimente pe care ar trebui să le incluzi mai des în meniul tău zilnic:
1. Afine
Sunt bogate în antioxidanți și recomandate de către American Institute for Cancer Research în alimentația zilnică datorită proprietăților excelente în combaterea cancerului, diabetului și a problemelor de memorie pentru persoanele în vârstă. În afine se regăsesc vitamina A și vitamina C, motiv pentru care produc efecte benefice la nivel cardiovascular.
2. Morcovi
Majoritatea fructelor și legumelor de culoare roșie, galbenă sau portocalie sunt bogate în caroten, un compus care le dă această culoare, asociat cu reducerea riscului de apariție a cancerului și recomandat în același timp în prevenirea problemelor inflamatorii, astmatice, dar și a artritei. Printre alimentele cele mai recomandate se numără morcovii. Folosind o masina de tocat rapidă și eficientă, pot fi incluși foarte uşor în alimentația zilnică, îmbogățind calitatea nutrienților consumați în mod obișnuit.
3. Iaurt
Este un aliment extraordinar pentru îmbunătățirea imunității, bogat în calciu și o grozavă sursă de proteine. Ar trebui însă să eviți iaurturile care susțin că sunt cu fructe, pentru că acestea conțin foarte mult zahăr. Chiar dacă ești la dietă, un iaurt gras va fi mult mai sănătos, spre deosebire de unul degresat, pentru că este supus unui proces mai mic de procesare, astfel reușind să-și păstreze calitățile.
4. Roșii
Extrem de bogate în licopen, roșiile au calități extraordinare în reducerea riscului apariției cancerului la vezică, plămân, prostată, piele și stomac.
5. Spanac
Spanacul reprezintă o sursă extraordinară de omega-3 și ester de acid folic, care vor reduce riscul aparițiilor problemelor cardiace, atacurilor cerebrale și osteoporozei.
6. Fasolea neagră
Toate tipurile de fasole sunt recomandate pentru o inimă mai puternică, însă boabele de fasole neagră sunt recomandate mai ales pentru beneficiile pe care le aduc funcțiilor creierului. Boabele de fasole neagră conțin fibre, proteine, au calorii puține și nu au deloc grăsimi saturate, ceea ce le recomandă pentru introducerea în alimentația regulată.
7. Miezul de nucă
E mai bogat în grăsimi sănătoase și omega-3 chiar și decât somonul și conține mai mulți polifenoli anti-infamatori decât vinul roșu. Miezul de nucă este în același timp bogat și în proteine, însă trebuie consumat cu măsură, din cauza numărului mare de calorii. Poate fi oricând o gustare extraordinară între mesele principale ale zilei.
8. Fulgii de ovăz
Pentru un mic dejun bogat în fibre, proteine, carbohidrați și cu un nivel redus de zahăr, poți încerca fulgii de ovăz, care pot fi consumați cu lapte și puțină scorțișoară, după preferință și gust. De asemenea, fulgii de ovăz pot fi folosiți și în compoziții din care ai vrea să excluzi făina, precum pancakes.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Josep Suria