9 alimente miraculoase pentru sanatatea ta despre care nu stiai nimic
Publicat pe 23.05.2013 la 13:03 Actualizat pe 25.05.2013 la 11:03
In natura se gasesc cele mai bune remedii pentru afectiunile comune din ziua de azi. Este vorba de alimente folosite foarte putin in bucatarie, dar care sunt adevarate comori pentru organismul tau.
Seminte de fenicul (chimen dulce)
Semintele de fenicul au fost folosite in medicina alternativa de peste 4000 de ani pentru detoxifierea organismului si eliminarea senzatiei de balonare. Ele ajuta la digestie si au proprietati antiinflamatorii. In plus, sunt bogate in antioxidanti, fibre si fier. Le poti servi in salate, peste legume coapte si in omlete.
Curry
Principalul ingredient al curry-ului este curcumin, o pudra galbena derivata din tumeric. Curcuminul este un fitonutrient care are acelasi efect asupra corpului ca un antioxidant. Fitonutrientii intaresc sistemul imunitar si pot reduce riscul bolilor de inima.
Condimentul este bun si impotriva cancerului si a fost folosit in calmarea crampelor menstruale, afectiunilor respiratorii, la eradicarea viermilor intestinali, a ulcerului si a inflamatiilor.
Prune umeboshi
Aceste prune au un gust ciudat, amarui si sarat in acelasi timp. Dar cate beneficii pot sa aibe pentru organismul tau: ajuta la digestie, intaresc imunitatea si chiar ajuta ficatul sa proceseze grasimile. Pot fi folosite ca pasta sau cu orez fiert.
Alge
Unele alge sunt pline de fier, fibre, clorofila si magneziu, potasiu, vitamina A. Dintre ele, kombu este cunoscut pentru proprietatile sale anticoagulante, nori (cea care inveleste bucatile de sushi) este plina de proteine, fibre, vitaminele C si B12 si acizi omega 3.
Usturoi negru
Usturoiul negru este simplul usturoi, pus la fermentat la temperaturi mari. Fata de vecinul sau crud, cateii pot fi mancati direct, fara sa usture. Are de doua ori mai multi antioxidanti ca usturoiul simplu si contine s-allylcysteine, o componenta care previne cancerul si scade nivelul de colesterol.
Seminte de canepa
Semintele de canepa contin Omega 3, 6 si 9, si ajuta la scaderea in greutate, recuperarea rapida dupa o boala sau un accident, scaderea nivelului de colesterol, reducerea inflamatiilor. In plus, iti da energie si iti imbunatateste circulatia. Adauga semintele in amestecul tau de cereale din fiecare zi.
Maca
Radacina de maca este folosita pentru a trata anemia si oboseala cronica. Atletii folosesc acest aliment pentru a prinde energie si a scapa de depresie. In plus, ajuta la echilibrul hormonal.
Farik
In comparatie cu alte grane, farik are mai multe proteine, fibre, vitamine, minerale si mai putine grasimi. Are o aroma innecacioasa, precum nuca si o textura gumata. Are efectele unui probiotic asupra organismului tau, ajutand la digestie. Iti ajuta si vederea fiind bogat in luteina si zeakantina, carotenoizi care au fost asociati cu prevenirea degenerarii maculare.
Alimente fermentate
Kimchi, varza murata, marar murat, kefir, ceai kombucha, prosciutto, Tabasco, sake, sos de soia sunt alimente fermentate care ajuta la raspandirea bacteriilor sanatoase in organism pentru o digestie usoara.