9 motive ca să mănânci zmeură. Află ce efecte benefice are asupra sănătății!

Publicat pe 11.05.2014 la 16:14 Actualizat pe 11.05.2014 la 16:16

Zmeura are proprietăţi anticancerigene şi antimicrobiene şi este o sursă importantă de vitamina C, magneziu, cupru şi calciu, conţinând 50% din doza zilnică de vitamina C, 4% din vitamina A şi fier şi 2% din doza zilnică de calciu.

O porţie de 250 de grame de zmeură are numai 120 de calorii, 27 grame de carbohidraţi, 17 grame de fibre, 13 grame de zaharuri, două grame de proteine, un gram de grăsimi, zero mg de colesterol şi zero mg de sodiu.

Acest fruct cu miros plăcut şi gust acrişor, cu o aromă inconfundabilă conţine un procent foarte mare de antioxidanţi, de 50 de ori mai mult decât căpşunile, de trei ori mai mult decât kiwi şi de zece ori mai mult decât roşiile.

Iată 9 motive pentru care e bine să mănânci zmerură:

1. Împotriva cancerului
Cercetătorii susţin că zmeura este indicată pentru oprirea dezvoltării celulelor canceroase şi a unor tumori la nivelul diverselor organe ale corpului, inclusiv colon. Studiile efectuate arată că persoanele care consumă frecvent zmeură au un risc mai scăzut de apariţie a cancerului decât persoanele care nu consumă aceste fructe. Mai mult, cei care au consumat în fiecare sezon zmeură şi au ajuns totuşi să se îmbolnăvească de cancer au şanse mult mai mari de supraveieţuire.

2. Indicată diabeticilor
Poate fi consumată în doze de 150-200 de grame zilnic de către persoanele cu diabet, deoarece conţine foarte puţine zaharuri, care nu duc la creşteri notabile ale glicemiei. Mai mult, curele lungi cu zmeură stabilizează glicemia şi stimulează pancreasul. Tratamentul cu zmeură este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului.

3. Împotriva îmbătrânirii premature
Cercetările ştiinţifice arată că zmeura este extrem de bogată în substanţe cu efect antioxidant, fiind chiar cel mai puternic fruct în acest sens. Antioxidanţii din zmeură protejează organismul de radicalii liberi care duc la apariţia îmbătrânirii premature a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diverselor afecţiuni caracteristice vârstei a treia. Aşadar, pentru a-ţi menţine cât mai mult timp tinereţea, consumă în perioada verii cel puţin 150 de grame de zmeură pe zi.

4. Te ajută să slăbeşti
Cu efecte diuretice, laxative şi depurative, zmeura proaspătă, consumată fără adaos de zahăr, timp de două zile pe săptămână, la toate mesele de peste zi, te ajută în curele de slăbire. Ea produce acelaşi efect de pierdere a kilogramelor ca şi merele: patru kilograme pe lună. Consumată în cantităţi mari (peste 200 de grame la o masă), zmeura scade pofta de mâncare, reduce secreţiile gastrice şi inhibă foamea, inclusiv pofta de dulciuri. În plus, zmeura este un foarte bun remediu şi în cazurile de constipaţie şi astenie.

5. Normalizează tensiunea arterială
Zmeura conţine cantităţi importante de potasiu, mangan, cupru, fier şi magneziu, potasiul fiind o componentă importantă a celulelor şi a fluidelor din organism, care ajută la controlul tensiunii arteriale şi al pulsului cardiac. Conţinutul bogat de fibre şi de vitamina C ajută la scăderea colesterolului şi la reducerea apariţiei bolilor cardiace.

6. Adjuvant în reumatism

Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul

9 motive ca să mănânci zmeură. Află ce efecte benefice are asupra sănătății!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x