Acrilamida: „ucigașul în serie” din chipsuri și snacksuri
Publicat pe 03.06.2014 la 12:04 Actualizat pe 03.06.2014 la 12:06
Vestea rea este că toate chipsurile, snacksurile și, în general, produsele care se obţin prin prăjirea alimentelor bogate în amidon, conţin acrilamidă, o substanţă cu efect cancerigen.
Vestea rea este că toate chipsurile, snacksurile și, în general, produsele care se obţin prin prăjirea alimentelor bogate în amidon, conţin acrilamidă, o substanţă cu efect cancerigen.
A devenit aproape o modă, mai ales printre adolescenţi, ca chipsurile sau snacksurile să fie consumate la orice oră a zilei, uneori chiar să înlocuiască o masă. De cele mai multe ori, sunt combinate cu un suc acidulat. Aproape că e imposibil să nu vezi pe stradă, în metrou, în tramvai sau în gară, tineri cu o pungă de chipsuri si cu un suc cât mai colorat la îndemână.
Chipsurile, foarte toxice pentru organism
Vestea rea este că toate chipsurile, snacksurile și, în general, produsele care se obţin prin prăjirea alimentelor bogate în amidon, conţin acrilamidă, o substanţă cu efect cancerigen.
Dacă citim lista de ingrediente a chipsurilor, totul pare în ordine. Acestea conţin, în principal, cartofi, sare, ulei, Dar, în afară de aceste ingrediente de bază, compoziţia lor este „îmbunătăţită” și cu alte substanţe, unele dintre ele nocive pentru organism și pentru sănătatea acestuia.
Ce ar putea să fie atât de rău la chipsuri, se pot întreba consumatorii, mai ales că toate reclamele ne arată cât de sănătoși și bine selecţionaţi sunt cartofii pentru chipsuri: cei mai proaspeţi si cei mai naturali. Poate chiar așa este. Însă marea problemă pornește de la aditivii alimentari adăugaţi, dar mai ales de la procesul de fabricaţie: prăjirea cartofilor și a tuturor alimentelor bogate în amidon produce acrilamidă, o substanţă pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o recunoaște ca fiind foarte toxică.