Afla care este cel mai bun mic dejun dupa mahmureala de Pasti!
Publicat pe 21.04.2014 la 15:12 Actualizat pe 23.04.2014 la 12:57
Fie postul cat de post si sarbatoarea, cat de sarbatoare, se stie ca romanii de-abia asteapta sa dea iama pe (ne)saturate in bucatele de Paste. Setea le e, adesea, pe masura poftei de mancare. Si putine lucruri pot strica o sarbatoare mai rau decat o mahmureala de toata frumusetea
Fie postul cat de post si sarbatoarea, cat de sarbatoare, se stie ca romanii de-abia asteapta sa dea iama pe (ne)saturate in bucatele de Paste. Setea le e, adesea, pe masura poftei de mancare. Si putine lucruri pot strica o sarbatoare mai rau decat o mahmureala de toata frumusetea.
Raul odata facut, urmatorul pas nu poate fi decat minimizarea daunelor. Direct din SUA vin cateva sfaturi avizate de nutritionisti pentru a face fata urmarilor neplacute ale unei seri poate prea placute. Cheia - un mic dejun „destept" care sa respecte cateva principii de baza.
Mic-dejunul ideal dupa un exces bahic consta intr-un amestec de proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase.
„Proteinele si grasimile asigura satietatea iar carbohidratii furnizeaza energie. Mare grija cand alegeti tipul de grasimi - evitati-le pe cele saturate. La capitolul carbohidrati, optati pentru cereale integrale - ovaz si grau". Este important si ca masa sa nu fie prea bogata in calorii. Nutritionistii consultati de revista Prevention recomanda un mic dejun „in valoare" de 400 de calorii. E suficient de mult ca sa asigure necesarul energetic fara a suprasolicita metabolismul. Foarte recomandat este iaurtul probiotic, bun in special pentru persoanele care au probleme cu bila din cauza excesului de alcool.
Hidratare, hidratare, hidratare este o alta recomandare a nutritionistilor. Lichidele reasaza echilibrul intre apa si sarea din organism. Si, ca veni vorba, mare atentie la cantitatea de sare ingerată. După o petrecere stropită din belşug cu băutură, e important sa mancati mai nesarat. Ceea ce inseamna si sa va tineti departe de alimentele procesate sau de semipreparate.
Citeste si Jurnalul
FOTO: guardian.co.uk.com