Afla care sunt medicamentele ce contin conservanti periculosi

Publicat pe 29.07.2011 la 20:49 Actualizat pe 29.07.2011 la 21:00

Exista o lista cu aproximativ 400 de medicamente ce au in compozitie parabeni, iar lista s-ar putea completa cu alte medicamente ce contin conservanti periculosi. Astfel, acestea, in loc sa ne refaca sanatatea, mai mult o afecteaza. Este un subiect fierbinte care face obiectul unor articole, luari de pozitie a unor autoritati de specialitate si a unor politicieni care pledeaza pentru interzicerea parabenilor, ftalatilor si alchilfenolii din medicamente si cosmetice.

Parabenii sunt substante chimice cu rol de conservant, prezenti in mii de cosmetice, produse alimentare, dar chiar si in medicamente. Aceste substante stopeaza dezvoltarea ciupercilor, mucegaiurilor si bacteriilor care sunt periculoase pentru oameni. Concret, aceste substante le gasim in sampoane, creme hidratante, mai ales in cele "hipoalergenice", depilatoare, lotiuni dupa ras, paste de dinti... Dar si in siropuri de tuse, picaturi de nas sau urechi, ovule, supozitoare... In cantitati foarte mici, parabenii sunt prezenti si in unele fructe.

In 2003, un cercetator britanic, doctorul Philippa Darbre, a pus in legatura directa aparitia cancerului mamar cu parabenii. Dovada: in 18 tumori din 20 existau urme ale acestor substante chimice. Studiul a fost considerat controversat: prezenta parabenilor nu probeaza responsabilitatea lor in aparitia cancerului mamar, deoarece puteau fi prezenti si in celule sanatoase, provenind din tratamentul anticancer.


Cel mai vizate erau produsele cosmetice. Imediat celebrele firme de cosmetice si-au mobilizat echipele de specialisti pentru a contracara aceasta ipoteza. Iar o renumita companie de cosmetice pare dispusa sa se intoarca la o solutie de pe vremea bunicii. Ea se numeste glicerina. Folosita in special in sapunuri, acest ingredient are, totodata, proprietati antibacteriene care merita in continuare exploatate.


La scurt timp, un alt studiu acuza parabenii ca afecteaza fertilitatea barbatilor care au folosit produse cu aceste substante inca din copilarie. De asemenea, parabenii au fost gasiti vinovati pentru unele tulburari ale sistemului de reproducere.

Instante competente din cadrul Comisiei Europene, Comitetul stiintific pentru securitatea consumatorilor nu pun in aceeasi oala toti parabenii. Comitetul stiintific a elaborat un proiect prin care se interzic doua substante din aceasta clasa - izoprobilparaben si izobutilparaben. In textul aceluiasi proiect, pentru alti doi parabeni - propilparaben si butilparaben - este recomandata limitarea folosirii lor.


Stim ca unii parabeni au fost introdusi in unele medicamente pentru a inlocui zaharul sau alcoolul, tocmai pentru a reduce astfel riscul aparitiei cariilor sau a altor efecte toxice. Iata insa ca laboratoarele nu se grabesc sa inlocuiasca parabenii. Pe de o parte, aceasta inlocuire presupune refacerea totala a compozitiei si deci depunerea de noi dosare pentru obtinerea avizelor de comercializare a medicamentelui. Iar pe de alta parte, cel putin pentru moment, ele nu dispun de substante echivalente, la fel de eficiente in doze mici, care sa treaca testele de evaluare a riscurilor.


In concluzie: aceste substante mai mult sau mai putin suspecte sunt un rau necesar. Fara ele multe alimente, cosmetice, medicamente s-ar degrada rapid fiind cu mult mai periculoase pe consumatori. S-au propus unele solutii cum ar fi reducerea termenelor de valabilitate a unor produse sau pastrarea la temperaturi mult mai scazute... Dar si in aceste conditii este extrem de dificil de a tine sub control dezvoltarea unor germeni.


Dintre medicamentele aflate pe aceasta lista amintim: siropuri contra tusei, pansamente gastrice, tratamente pentru tulburari de tranzit, contra durerii, febrei, durerii, antivomitive, cardiovasculare, antibiotice.


Citeste si Jurnalul

FOTO: Hepta

În articolul

Afla care sunt medicamentele ce contin conservanti periculosi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x