Afla ce reprezinta terapiile celulare si cele individuale

Publicat pe 31.03.2011 la 17:44 Actualizat pe 31.03.2011 la 17:51

Acestea sunt incercari de aplicare a terapiei celulare in infarctul de miocard si boli cronice ale ficatului. Terapiile celulare si terapiile individuale bazate pe studiul genomului reprezinta solutii de succes in multe afectiuni.

Un exemplu de terapie celulara foarte buna il reprezinta transplantul medular. De asemenea, exista sperante mari de aplicare a terapiei celulare si in alte afectiuni.


Totusi, deocamdata, nu s-a ajuns la substitutia unor organe, astfel de aplicatii fiind abia la inceput, a precizat prof. dr Irinel Popescu. Inca de la inceput trebuie spus ca s-au observat si o serie de efecte adverse in aplicarea terapiilor celulare, motiv pentru care acest subiect este abordat cu maxima prudenta.

In privinta tipului de celule, specialistii oscileaza intre celule adulte si celule stem. Sunt cercetatori care spun ca intre cele doua tipuri de celule, cele stem sunt „mai de succes".

Transplantul de insule are un succes limitat. Limitele sunt puse pe seama faptului ca nu se obtin atatea insule cate sunt necesare si durata lor de viata este limitata. Practic, din pancreas se prepara insulele care au mai ramas, care, apoi, se reinfuzeaza.

In cadrul acestei manifestari stiintifice, cu participare internationala, prof. dr Costin Cernescu a pledat pentru extinderea terapiilor personalizate datorita beneficiile asupra pacientului, dar si a sistemului medical.

Incercam sa facem o medicina personalizata in urma accesului la o serie de investigatii genomice care sunt din ce in ce mai ieftine. Astfel, putem avea o predictie asupra succesului sau esecului unui tratament", spune prof. dr Cernescu.


Prof. dr Cernescu spune ca in hepatita C sunt necesare cel putin doua investigatii genomice, pe baza carora se stiu doza si eficienta tratamentului. La ora actuala, tratamentul standard in hepatita C este asociat si cu anemie, instalata inca din primele zile ale administrarii. Mai ales ca exista tendinta administrarii unor doze-"mamut" de ribavirina, care pot duce la intreruperea si, in final, la esecul tratamentului.

In prezent, in tara noastra, investigatii genomice se efectueaza la Institutul Clinic Fundeni si in centrele universitare. Investigatii genomice curente se fac in cancerul de san, carcinomul hepatic, hepatita si, mai rar, in cancerul colorectal.

Citeste tot articolul in Jurnalul!

FOTO: Hepta

În articolul

Afla ce reprezinta terapiile celulare si cele individuale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 9 aprilie 2025. Berbecii au nevoie de o schimbare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXCLUSIV. Victimele atacului cu acid sulfuric din Călărași, primele declaraţii: "Ne-am tăvălit pe asfalt"
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Covrigi cu susan. Delicii pentru micul dejun
Catine
Jennifer Lopez vine la București. Artista va concerta în România vara aceasta
useit.ro
Nintendo a dezvăluit data de lansare pentru consola Switch 2. Ce preț va avea
as.ro
„Cea mai bună zi”. Fiul lui Ion Ţiriac, fotografie rară alături de iubita lui. Copleşiţi de emoţie împreună
MediCOOL
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Tratamentul cu botox. Cum se realizează această procedură estetică
HelloTaste
Pogăcele cu leurdă și pătrunjel. Gustări fragede și aromate
close
x