Afla cum tratezi durerile de spate!
Publicat pe 07.10.2010 la 11:33 Actualizat pe 07.10.2010 la 00:39
Cele mai multe veniri la medic sunt cauzate de durerile de spate. Americanii au facut statistici din care rezulta ca, din pricina junghiurilor precum cutitele infipte in sira spinarii, se prescriu cele mai dese concedii medicale.
CHINUL VERTICALITATII
Durerile de spate constituie unica tema a unor congrese mondiale de medicina unde mii de somitati ale medicinei mondiale dezbat si ajung la cele mai mici detalii in privinta acestei chinuitoare dureri de spate. De fapt, se zice cu temei ca ridicarea in doua picioare a insemnat evolutia decisiva a omului si superioritatea lui asupra regnului animal. Si asupra intregii lumi.
Dar pozitia bipeda nici pana azi nu a dus la acomodarea totala a organismului cu starea verticala. Intre altele, specialistii afirma ca acele anevrisme pe vasele din creier existente la unii oameni sunt un pret platit inca neadaptarii definitive la pozitia bipeda. Unele imperfectiuni raman in organism prin ridicarea in doua picioare a omului si acele dilatari ale vaselor in creier, acele basici iesite din peretele vaselor cerebrale, care se pot sparge, sunt un decont nedorit tocmai al neadaptarii unor oameni cu statul in doua picioare, si nu in patru.
LA COLOANA VERTEBRALA
Dar in alt loc se simte si mai des si mai apasat ca nu s-a acomodat total organismul cu pozitia verticala. Si asta se refera la suferintele ce apar la coloana vertebrala. Prin pozitia bipeda, coloana vertebrala este solicitata de o sumedenie de forte care o apasa si o indreapta spre subrezenie, defecte si suferinta.
Explica durerile de spate, suferintele coloanei vertebrale si interventiile moderne pe vertebre doctorul Carmen Parsu, medic ortoped cu specializare in chirurgia coloanei, de la Clinica de ortopedie a Spitalului Colentina. In primul rand, trebuie amintit ca durerea de sale se numeste lumbago atunci cand este localizata doar la mijloc. Daca durerea isi trimite ecoul dureros si pe picior, boala se numeste lombosciatica.
De multe ori, aceasta durere in spate, in zona salelor, poate fi data nu numai de lombosciatica, ci si de o criza de pietre la rinichi. Se pot face diferentieri intre aceste crize. Durerea in lombosciatica, adica cea generata de coloana vertebrala in partea de jos, nu trimite ecou dureros in abdomen, ceea ce face, de fapt, piatra la rinichi. In plus, colica renala aduce cu ea si tulburari de urinare, cu mers la toaleta des si cu dureri la urinare. Durerile de spate apar si din artroza, acea boala care inseamna degradarea prin uzura a articulatiilor.
Artroza la coloana vertebrala duce la stricarea articulatiilor mici. De asemenea, pot aparea si osteofite, acele crescaturi osoase care ocupa o parte din canalul maduvei, micsorand spatiul pentru ea. Dureri de spate apar si din deformari ale coloanei. Este vorba despre periculoasa scolioza, cu deformari de coloana vazute din spate, cand coloana capata curburi anormale in forma de "S". Dureri in spate sunt provocate si de metastazele pe vertebre, proliferari ale unor cancere pornite initial de la san, de la plaman, rinichi, de la aparatul genital.
Osteoporoza inseamna pierderea de structura osoasa care actioneaza si la coloana vertebrala. Ea duce la tasari mici ale vertebrelor si cu modificari ale coloanei. Este vorba despre cifoze, modificare a coloanei vazuta din profil precum o cocoasa. Cand durerile de spate radiaza cu dureri si pe picior, cel mai des e vorba despre hernie de disc.
TRATAMENTE
Cum se trateaza acele atat de frecvente crize de lombago sau lombosciatica cu ecou dureros in picior? Este indicat repausul cu stat mai mult in pat in perioada dureroasa. Tratamentul cu medicamente consta in analgezice impotriva durerii, in antiinflamatoare si in medicamente decontracturante. Acestea din urma sunt menite sa scada starea de contractie a muschilor.
Daca durerile nu trec in doua-trei zile, bolnavul trebuie sa se prezinte la un medic ortoped, unde i se fac radiografii la coloana si, eventual, un examen RMN. Cand durerile devin insuportabile, se poate apela si la unele infiltratii peridurale. Se injecteaza anestezic cat mai aproape de locul dureros. Sunt de luat in considerare si sedintele de fizioterapie cu gimnastica medicala, elongatii si proceduri cu unde.
Daca situatia nu s-a imbunatatit dupa patru-sase saptamani, se ia in discutie si posibilitatea unei operatii pe coloana. Cand durerile de mijloc aduc cu ele si stari de mici paralizii, de tulburari de sensibilitate, de modificari de urinare, se impune operatia pe coloana.
Medicina moderna tinde spre interventii mininvazive. Acestea se executa cu endoscopul. Cu acesta se poate ajunge si la taierea discului intervertebral ce a iesit afara, presand pe ramificatiile nervoase. Cu endoscopul se pot monta si suruburi ajutatoare pentru coloana. Daca discul intervertebral e doar umflat, si nu rupt, iesit in afara, printr-un ac se scoate o parte din discul umflat.
Tot prin intepaturile in piele se introduce o substanta pentru ca discul intervertebral umflat sa se stranga ca un albus de ou in apa. Cand discul intervertebral e rupt cu endoscopul, el se decupeaza in zona rupturii si se extrage fragmentul de disc stricat.
Din pricina osteoporozei se ajunge la tasari ale vertebrelor. In astfel de cazuri, trebuie intarite corpurile vertebrelor, si asta se face prin injectare de ciment in vertebre. Aceasta metoda se aplica numai cand tasarile nu apasa pe ramificatiile nervoase. Se injecteaza ciment printr-un ac introdus in vertebra, totul sub control, vizualizat pe ecran.
O varianta a acestei interventii este ca introducerea cimentului sa fie foarte bine controlata pentru a reconstitui inaltimea vertebrei tasate. Acest gen de interventii sunt miniinvazive: cel operat miniinvaziv se ridica imediat de pe masa de operatie, nu e imobilizat in corset, este internat doar trei zile si nu necesita o perioada de recuperare. Bineinteles, separat se administreaza medicamentele impotriva osteoporozei. Ca efect imediat, dispare durerea.
O alta varianta, paralela cu injectarea in vertebre a unui ciment, este injectarea de substituent osos, care, cu timpul, se transforma chiar in os, metoda avand raspandire in cazul pacientilor mai tineri.
Citeste si Jurnalul National