Afla totul despre fracturile bimaleolare!

Publicat pe 15.09.2010 la 08:38 Actualizat pe 15.09.2010 la 09:51

Ce inseamna o fractura bimaleolara, dar si modalitatile de recuperare dupa un astfel de traumatism sunt explicate pentru Jurnalul de sanatate de medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti.

"O fractura bimaleolara inseamna ca maleola laterala si cea mediala sunt rupte si ca glezna nu este stabila. De asemenea, o echivalenta de fractura bimaleolara inseamna ca ligamentele de pe partea interna a gleznei sunt lezate, impreuna cu una dintre maleole. Cel mai frecvent peroneul este fracturat, impreuna cu lezarea ligamentelor mediale, facand glezna instabila", precizeaza specialistul in recuperare.


Pentru a vedea daca ligamentele mediale sunt lezate se efectueaza o radiografie "de stres". Medicul avertizeaza ca este foarte important sa se stabileasca exact daca este vorba de un traumatism grav, deoarece fracturile bimaleolare sau echivalentele sunt instabile si se pot asocia cu dislocari.


TRATAMENTUL


Tratamentul unor fracturi bimaleolare fara deplasare se efectueaza conservator prin aplicarea unei cizme ghipsate de mers sub genunchi pentru sase-opt saptamani. Specialistul Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie afirma ca sprijinul pe membrul fracturat este permis la trei-patru saptamani de la accident.


"Actualmente se opereaza de la inceput toate fracturile bimaleolare cu deplasare, la care fragmentul marginal posterior are suprafata articulara mai mare de o treime din intreaga suprafata a pilonului tibial. De asemenea, se opereaza si fracturile unimaleolare sau bimaleolare cu deplasare, nereductibile ortopedic.


EVOLUTIA


Desi sunt fracturi intraarticulare, evolutia este de regula favorabila, afirma medicul. Singura conditie este sa se obtina o perfecta reducere a fragmentelor. "Prognosticul este conditionat de felul fracturii, asocierea cu subluxatii sau luxatii, felul tratamentului si varsta pacientului".


Exista o serie de complicatii care pot interveni in urma unui traumatism ce se soldeaza cu o fractura bimaleoloara. Acestea pot fi:


- imediate: leziuni vasculo-nervoase (foarte rare), fractura deschisa, ireductibilitatea


- tardive: leziuni de artroza, neconsolidari sau consolidari vicioase;


In cele mai multe cazuri de consolidari vicioase, solutia definitiva este artrodeza (anchiloza terapeutica deliberata) care duce la desfiintarea miscarilor la nivelul articulatiei tibioastragaliene pe cale chirurgicala; prin artrodeza dispar durerile si se reaxeaza glezna.


RECUPERAREA


Dupa perioada de imobilizare, pacientul trebuie sa inceapa recuperarea gleznei. "Scopul recuperarii este sa scada durerea si sa obtina functionalitatea. Aplicatiile locale de gheata pot fi benefice pentru controlul durerii si al edemului. Pacientii trebuie sa fie incurajati sa continue activitatile functionale pentru a preveni complicatiile inactivitatii si imobilizarii la pat.

Antrenamentul mersului cu dispozitive auxiliare adaptate este indicat pentru a promova ambulatia (mersul) independenta. Se progreseaza de la cadru la deplasare independenta. Dupa indepartarea ortezei, activitatile proprioceptive (perceptie de sine insusi) si de crestere a fortei musculare sunt necesare. Edemul gleznei este controlat prin aplicatii reci si prin benzi elastice compresive. Amplitudinea de miscare si forta musculara se recupereaza repede la bolnavii tineri.


Pacientii motivati sa faca recuperarea optim trebuie sa realizeze stretching-uri ale partii posterioare a gambei si exercitii de crestere a fortei musculare, impreuna cu exercitii de crestere a amplitudinii. La varstnici, atingerea obiectivelor poate sa fie decalata in timp.

Citeste si Jurnalul National

În articolul

Afla totul despre fracturile bimaleolare!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x