Afla totul despre tratamentul bulimiei!

Publicat pe 06.09.2010 la 12:50 Actualizat pe 06.09.2010 la 13:01

Tulburarile de alimentatie sunt din ce in ce mai frecvente in societatea moderna. Lumea pare sa fie mai preocupata de propria imagine decat de propria sanatate

Standardele actuale de frumusete stabilite de persoanele din lumea artistica sunt dificil de atins. Mesaje de tipul “cu cat esti mai slaba, cu atat esti mai frumoasa” se intalnesc zilnic, in orice loc, in orice moment. Vrem sa aratam si sa ne simtim bine, dar, pentru unii dintre noi, efectul poate fi invers: aparitia unei tulburari de comportament alimentar. Una dintre cele mai intalnite afectiuni de acest tip este bulimia. Cand apare, care sunt cauzele si cum o putem trata ne spune dr. Rosemarie Urdea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice.



Cauzele bolii nu sunt cunoscute, insa consecintele pot fi grave

Bulimia este o tulburare a comportamentului alimentar caracterizata de episoade de ingestie necontrolata a unor mari cantitati de alimente bogate in calorii, urmate de provocarea varsaturilor sau folosirea laxativelor si diureticelor, precum si de exercitii fizice intense pentru a “curata” organismul. Aceste momente cu durata de cateva minute pana la 1-2 ore pot aparea de cateva ori pe zi sau de cateva ori pe saptamana. Boala se manifesta la varsta de 18-22 de ani, mai ales la femei, dar poate aparea si mai tarziu, inclusiv la barbati. Nu se stie cauza exacta, insa intervin factori psihologici, biologici, sociali si genetici. Episoadele descrise mai sus sunt favorizate de stres. Ele reprezinta o incercare de a face fata emotiilor intense prin refuzul de a recunoaste existenta unor probleme neplacute.

Unele persoane cred ca aceste probleme s-ar rezolva daca ar fi suficient de atragatoare, ceea ce ar echivala cu „suficient de slabe”. Consecintele eliminarii repetate a alimentelor pe orice cale sunt multiple si majore: anemie, malnutritie, deshidratarea organismului, pierderea de electroliti importanti pentru metabolismul muscular si cardiac (potasiu si sodiu), cu aparitia spasmelor musculare, palpitatiilor sau stopului cardiac, valori mici ale tensiunii arteriale si ale pulsului, afectarea rinichiului si a ficatului, infertilitate, uneori oprirea menstruatiei, scaderea imunitatii.

Efortul de a varsa cauzeaza ulcere esofagiene sau gastrice, eroziuni ale smaltului dentar si pierderea dintilor, spargerea vaselor la nivelul ochilor si la nivelul fetei, senzatia de gat uscat. De asemenea, se produce pierderea masei musculare din cauza exercitiilor fizice, a infometarii si a lipsei vitaminelor si mineralelor necesare bunei functionari a organismului.


Pastilele de slabit nu sunt o solutie terapeutica



Tratamentul se bazeaza in primul rand pe ingrijirea psihiatrica si psihologica. Sfaturile nutritionale sunt la fel de importante, ele ghidand pacientul in redobandirea bunelor obiceiuri alimentare. O dieta prudent alcatuita, echilibrata si fara restrictii deosebite poate fi de ajutor in eliminarea tendintei de a ingera si de a elimina alimentele in mod necontrolat. Restrictiile alimentare exagerate conduc la bulimie mai mult decat consumul excesiv. Pastilele de slabit nu fac parte din tratamentul pacientului bulimic.


Sfatul specialistului


Anca Boalca, psiholog clinician, Centrul Medical Med-As, spune ca „Mancatul compulsiv si comportamentul compensatoriu se manifesta in medie de doua ori pe saptamana pe o perioada de minimum trei luni, individul avand preocupari privind forma si greutatea corpului. De foarte multe ori, bulimicul asociaza tulburarilor de alimentatie si dependenta de substante (adictiile). Este important ca persoana care sufera de o astfel de tulburare sa-si formeze o conduita alimentara, un ritual al mesei”.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: revistafelicia.ro

În articolul

Afla totul despre tratamentul bulimiei!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x