Afla unde se ascunde cheia imunitatii tale!

Publicat pe 17.11.2010 la 10:04 Actualizat pe 17.11.2010 la 10:31

O data cu sezonul rece si potentialele pericole infectioase, imunitatea incepe sa devina o preocupare pentru cei mai multi dintre noi. Uneori chiar o obsesie!

Total inadecvat! Imunitatea este o functie esentiala si permanenta a organismului, la fel ca respiratia, digestia sau circulatia. In consecinta, nu ar trebui sa ne procupe doar in anumite luni ale anului si sa o ignoram in rest.

Imunitatea eficienta este rezultatul activitatii unui organism sanatos si bine intretinut, ferit de excese, astfel ca imunitatea nu ar trebui nici stimulata, nici cumparata din magazine.

Si oare este necesara sau indicata stimularea imunitatii? In mod paradoxal mai multe maladii se produc printr-un raspuns imun supradimensionat sau inadecvat decat printr-o deficienta imuna demonstrata. Si care ar fi nivelul imunitatii pe care speram sa il obtinem prin stimulare?

Exista modalitati de a o obtine? In primul rand, nu sunt cunoscute studii care sa certifice ca un anumit medicament sau supliment stimuleaza garantat, la modul general, imunitatea.

Procesul imun este atat de vast, presupune interactiunea unui numar imens de celule, substante, mediatori, in tot organismul, cu un numar mare si divers de inamici. Ar fi o utopie daca am crede ca exista un produs care sa stimuleze acest proces si care sa functioneze pentru toate persoanele la fel.

Dar cheia imunitatii eficiente nu este in magazine, ci in mainile noastre, sub controlul nostru si consta in metode simple, necostisitoare si accesibile, dar care trebuie practicate sistematic, indiferent de anotimp, de varsta sau de obligatiile zilnice.

Acestea sunt: eliminarea stresului, asigurarea unui somn odihnitor si suficient, practicarea exercitiului fizic, o nutritie naturala. La acestea se adauga si cateva vitamine si nutrienti, care pot fi insa obtinuti pe aceeasi cale. Somnul nu este un detaliu marginal al vietii noastre.

Toate organele si functiile se refac in timpul somnului. Pentru asta sunt necesare 7-9 ore de somn pentru un adult si chiar mai multe pentru copii. Stresul zilnic fizic, emotional sau social elibereaza hormoni (cum ar fi cortizolul) care au ca efect demonstrat scaderea imunitatii. De aceea, ar trebui sa gasim metode sau tehnici potrivite programului si preocuparilor noastre pentru a-l elimina.

Un exemplu ar fi exercitiul fizic, care la randul lui pe mai multe cai activeaza raspunsul imun. Alimentatia trebuie sa fie naturala, cu cat mai putine produse procesate, bogate in grasimi saturate sau dulciuri concentrate.

Ea trebuie sa contina cantitatile necesare de vitamina C, E, betacaroteni, bioflavonoizi, zinc sau seleniu. Renuntarea la unele obiceiuri daunatoare, ca fumatul sau consumul excesiv de alcool, precum si la kilogramele in plus ar avea, de asemenea, un efect salutar asupra imunitatii. Nu credeti? E prea banal, prea simplu? Incercati de astazi si tragem concluziile la primavara!

Vezi si Antena 1

În articolul

Afla unde se ascunde cheia imunitatii tale!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x