La limita legii sau a eticii: ai folosi sperma unui mort pentru a face copii?
Publicat pe 25.05.2016 la 14:19 Actualizat pe 25.05.2016 la 14:58
Medicul stă în fața pacientului său, gata de a-l opera. Îl secționează în zona organelor genitale.
Medicul stă în fața pacientului său, gata de a-l opera. Îl secționează în zona organelor genitale.
Colectează o mostră albicioasă și o introduce într-un recipient special, care este preluat apoi de o asistentă. Mai departe, coase pacientul. În sala este o liniște…mormântală. Nu există nici un piuit de monitor, nimeni nu supraveghează pulsul pacientului! Nici măcar nu i s-a administrat un anestezic….
Este mort. De fapt, de vreo 30 de ore. Dar ceva anume este VIU în el. Acel lichid extras de medic poate da viață: sperma!
Aceasta este o substanță incredibilă, care nu este nici ”persoană”, nici ”proprietate”. Atât de valoroasă că nici specialiștii nu o ”manevrează” la capacitate maximă.
Este povestea Anei și a lui Michael Clark. Abia împliniseră un an de căsătorie, când el a plecat într-o misiune…și nu s-a mai întors…viu!
Gândul că nu a făcut copii cu omul iubit a sfâșiat-o. Un prieten, însă, i-a propus să apeleze la o bancă de spermă. După mai multe telefoane, un medic a fost dispus să colecteze sperma de la soțul ei, decedat și să o depună la bancă. După doi ani de la această experiență, Ana Clark este decisă să o și folosească!
Acest subiect este unul extrem de sensibil, și în prezent, nu există legi clare cu privire la colectarea și donarea spermei post-mortem. Mai exact, încă nu s-a stabilit dacă aceasta poate intra în categoria ”donării de organe”.
Cert este că, în țări precum Franța, Suedia, Canada și Germania, această practică este ilegală.
În Marea Britanie, practica este permisă, dar este nevoie de acordul scris al persoanei, încă din timpul vieții! De asemenea, și în Israel este permisă recoltarea, dar este nevoie ca un judecător să-și dea acordul, dacă poate fi folosită în scopul inseminării artificiale.
Însă, lăsând la o parte factorul legal, etica este cea care ar trebui să-și spună mai întâi cuvântul! Este, oare, moral să colectăm și să utilizăm sperma unui om decedat?
Întrebarea este un subiect amplu de dezbatere internațională! Vă aşteptăm opiniile şi comentariile pe pagina noastră de Facebook.
Sursă articol: eldiariony.com