Ai renunțat la sare? Sfaturi pentru un regim gustos

Publicat pe 18.11.2013 la 08:26 Actualizat pe 18.11.2013 la 10:09

Sarea este unul dintre cele mai vechi condimente și are un rol important în conservarea mâncării. Oamenii de știință sunt convinși că binecunoscuta clorură de sodiu este nu doar benefică pentru corpul omenesc, dar și că avem nevoie de ea în cantități mici pentru ca organismul nostru să funcționeze bine. Sarea este implicată în reglarea conținutului de apă din corp, dar consumul ei în exces poate avea efecte negative și este periculoasă pentru rinichi, inimă și poate duce la creșterea presiunii sangvine.

Se recomandă consumul a până la 5 grame de sare pe zi, în funcție de vârstă și alte caracteristici corporale. Dacă vrei sau trebuie să reduci consumul de sare din alimentația ta, poți mânca foarte gustos folosind alte ingrediente prin care să gătești mai aromat:

Lămâi, lime și oțet - în Grecia și alte țări mediteraneene de exemplu aproape la fiecare fel de mâncare vei primi și câteva feliuțe de lămâie. Ele au același efect asupra papilelor tale gustative ca și sarea, și în plus nu vor duce la creșterea presiunii sangvine.

Condimente - nucșoara este ideală pentru legume verzi sotate, cum ar fi spanacul. La ouă fierte sau ochiuri boiaua roșie este cea care îi oferă un plus de gust. Piperul cu lămâie se potrivește atât la ciorbe, cât și fripuri sau alte feluri de mâncare.

Arome naturale - usturoi, ceapă, ardei, roșii, ciuperci. Toate aceste ingrediente sunt foarte gustoase și nesărate. De exemplu poți să coci la cuptor roșii cu puțin ulei de măsline și să le adaugi într-o rețetă care cere roșii. Gustul va fi mult mai intens.

Ierburi - cimbru, mărar, rozmarin, busuioc, mentă, ceapă verde, oregano, lavandă, pătrunjel … și lista poate continua. Toate acestea îți vor face mâncarea mai aromată și vei simți mai puțin lipsa sării.

Ingrediente sărate natural - la o rețetă de paste de exemplu, în loc să faci un sos sărat, poți folosi doar Parmezan proaspăt ras și puțin busuioc verde. Parmezanul are un gust sărat natural. Alte ingrediente sărate sunt măslinele, anșoa și caperele. Ele nu sunt recomandate însa dacă ai o dietă ce impune eliminarea totală a sodiului.

Foto: hepta.ro

În articolul

Ai renunțat la sare? Sfaturi pentru un regim gustos

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x