Alimentatia nesanatoasa creste riscul de depresie

Publicat pe 31.03.2011 la 17:30 Actualizat pe 31.03.2011 la 17:32

Obiceiurile alimentare moderne ne pot da peste cap sanatatea fizica si psihica. Cercetatorii ne avertizeaza ca putem deveni depresivi daca nu renuntam la meniurile nesanatoase.

Alimentele de tip fast-food si produsele de patiserie se inscriu printre preferintele alimentare ale populatiei active, ale adolescentilor si ale copiilor. Singurii care au ramas fideli obiceiurilor alimentare mai sanatoase sunt varstnicii. In rest, toti se ingramadesc in restaurantele care ne pun la dispozitie portii uriase de cartofi prajiti si de hamburgeri la preturi atractive. Daca ar fi sanatoase nu ati avea nimic de spus, insa lucrurile nu stau asa.

Ce spun studiile?


Cercetatorii de la Universitatile din Navarra si Las Palmas sustin ca persoanele care consuma alimente bogate in grasimi saturate si grasimi trans prezinta o crestere de 48% a riscului de a suferi de depresie.


Alte studii, realizate la Universitatea din Melbourne, au ajuns la concluzia ca fluctuatiile emotionale sunt mai frecvente in cazul femeilor cu varste intre 20 si 93 de ani care au consumat mai mult de zece ani mancare procesata si bogata in grasimi.

Fereste-te de grasimile saturate!


Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului din sange, fapt ce conduce la probleme ale inimii si ale arterelor, iar mai nou sunt puse la zid pentru efecte negative asupra sistemului nervos. Ele se gasesc in unt, margarina, untura, ulei de palmier si ulei de cocos.


Grasimile trans provin din uleiuri vegetale de tipul uleiului de floarea-soarelui. Ele afecteaza sterilitatea la femei si cresc riscul de producere a depresiilor.


Alimente periculoase


Schimbarile care au avut loc in ultimele decenii in dieta populatiei, constand in consumul de alimente bogate in grasimi saturate si trans, au dus la cresterea numarului de persoane depresive. Cele mai periculoase alimente raspunzatoare de depresie sunt: produsele de panificatie, alimentele prajite si procesate, meniurile de tip fast-food (hamburgeri, cartofi prajiti, pizza), bauturile din lapte cu arome, painea alba.


Alimente sanatoase


Cea mai simpla metoda de a scapa de boli produse de obiceiurile alimentare gresite este aceea de a evita alimentele care o favorizeaza. Daca veti ocoli restaurantele de tip fast-food si limita consumul de prajeli si de produse procesate, veti avea un organism mai rezistent si un psihic mai bun. In locul alimentelor „rele" trebuie sa va obisnuiti sa consumati alimente nutritive si sanatoase: carne alba slaba, legume, fructe, cereale integrale, lactate slabe, verdeturi.


Pestele si uleiul de masline reduc depresia

Cercetatorii si nutritionistii recomanda sa consumati peste, legume si ulei de masline, care combat cu succes depresia.


Citeste si Jurnalul!

FOTO: Hepta

În articolul

Alimentatia nesanatoasa creste riscul de depresie

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x